İktidara seslenen meslek örgütleri temsilcileri;  meslek örgütlerinin seçim sistemlerini değiştirerek zaafiyete uğratılmak istendiğini ifade etti.

Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası, Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, Eskişehir-Bilecik Diş Hekimleri Odası, Eskişehir- Bilecik Veteriner Hekimler Odası, Eskişehir Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından ortak bir basın açıklaması yapıldı. Ortak açıklamada; “Pandemi sürecini adeta fırsat bilerek, yıllardır kamu yararı doğrultusunda ülkemizin ve halkımız için faaliyet gösteren meslek örgütlerinin amaç, yapı ve işleyişlerinin değiştirilmesi çabaları hiçbir biçimde kabul edilemez” dendi

COVID-19’a karşı mücadelenin ülkenin temel meselesi olması gerekirken, meslek örgütlerinin yapılarının değiştirilmesine dair girişimlerin siyasal iktidar tarafından bir kez daha gündeme getirildiği ifade edilen açıklamada şunlar dile getirildi: “Pandemi sürecini adeta fırsat bilerek, yıllardır kamu yararı doğrultusunda ülkemizin ve halkımız için faaliyet gösteren meslek örgütlerinin amaç, yapı ve işleyişlerinin değiştirilmesi çabaları hiçbir biçimde kabul edilemez. Meslek örgütleri; varlığını Anayasa’dan, gücünü üye tabanından alan, sadece mesleği ve meslektaşları değil halkın haklarını gözeten demokratik kurumlardır. Bugün Türkiye’de demokrasi kültürünün yerleşmesinde, yönetimleri demokratik seçimlerle belirlenen ve her düzeyde katılımcılığı esas alan meslek örgütlerinin rolü yadsınamaz. Her fırsatta seçmen iradesinin üstünlüğüne vurgu yapan siyasal iktidarın tamamen demokratik yöntemler ve üyelerinin özgür iradeleriyle seçilmiş meslek örgütlerinin yönetim şekillerini değiştirmek istemesi ise tam bir çelişkidir. Herhangi bir değişiklik ihtiyacı ve talebi yokken irademiz dışında seçim ve yönetimsel işleyişimizi değiştirmeye, meslek alanlarımızdaki yetkilerimizi daraltamaya yönelik yasal düzenlemelerin, meslek birliklerimiz zayıflatıp işlevsizleştirmenin ötesinde bir amaca hizmet etmez. Ancak yönetilemez hale gelmiş, yetkileri tırpanlanmış, bölünmüş-parçalanmış meslek örgütleri demek, hem mesleğin değersizleşmesi hem de kamu yararının ortadan kaldırılması demektir. Siyasal iktidarı, meslek örgütlerinin hemen hiçbir talep ve beklentisine yanıt vermezken seçim sistemlerini değiştirerek zaafiyete uğratacak, üyeleri ilişkilerinin kopmasına neden olacak, kamusal hizmet ve kamusal meslek denetim esaslı örgütlülüklerini yok edecek bu anti-demoktatik adımdan bir an önce dönmeye çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilişim