Not: Haberin tamamı ya da bir bölümü  kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır

DİSK Birleşik Metal İş Sendikası, MESS’in teklifleri içerisinde yer alan başta 3 yıllık toplu sözleşme olmak üzere, ücret zam teklifi, sosyal haklar için verilen teklif ve kazanılmış hakları geriye götürmeyi amaçlayan tekliflerini kabul edilemez olduğunu ifade ederek Cuma Yürüyüşlerine başladı.

Sendikanın Merkez Toplu Sözleşme Komisyonu yaptığı değerlendirmeler sonucunda  çeşitli  eylem ve etkinlikleri yapma kararı almıştı.

Birleşik Metal İş Sendikası'nın Eskişehir'de ö rgütlü bulunduğu yerlerde işçiler sabah vardiası öncesi Organize Sanayi Bölgesi'nde bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Eyleme DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, genel sekreter Özkan Atar'da katıldı. Yürüyüş öncesi konuşma yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Eskişehir Bölgesi ve Doruk işçileri bizim için çok önemli. 2010 yılında burada ilk mücadelemizin ateşini biz yakmıştık. Bugünde biz yine D Doruk işçisi Renta işçisi ile birlikte Cuma eylemlerini başlatıyoruz herkese hayırlı olsun diyoruz” dedi.

Bugün binlerce işçinin fabrikalarına doğru yürüyüşe geçtiklerini, Türkiye'de bütün bölgelerde işçilerin yürüyüp, MESS'i bir kez daha ikaz ettiklerini ifade eden Genel Başkan Adnan Serdaroğlu şunları söyledi:

“Bizlerle dalga geçip rakamları sunmayın. Bugün 150 bine yakın metal işçisi, kamu işçisinden sonra en büyük sözleşmeyi yapacak metal işçisi var.

Patronlar MESS işçilerin hak ettiği ücretlere yanaşmıyorlar. Ekonominin kemiği metal işçileridir. İhracatı gerçekleştiren işçiler metal işçilerdir.  Başarının büyük sahibi metal işçileridir. Onun için hakkımızı istiyoruz.

Metal işçileri haklarını nasıl alacaklarını biliyor. 2010 da başlattığımız o kutlu ve inançlı yürüyüşümüz bundan sonra da devam edecektir. Hiç kimse zannetmesin ki işçiler asgari ücretle çalışacaktır.

1 yıldan önce toplu sözleşme hazırlıklarını başlatmıştık. 3 yıllık kayıplarına ne olduğunu şimdi ne kadar ücret alacaklarının ne olduğunu, yaptığımız taslakları biliyorsunuz. 2 aydır görüşmelerde sürdürülüyordu. 60 gün içinde 6 gün görüşme yapıldı. 6. görüşmede çok çalışmışlarda bize getirdikleri rakam 3,2 dir. Yani 60 liralık 70 liralık zam getirdiler.

Bugün metal işçilerin aldığı metal işçileri ortalama 2 bin lira civarında ikramiye dahil. Bizim istediğimiz zaman zam 695 lira hepsi içinde. Dileğim ki istediğimiz yüzde 30 zammı alalım bu da 2800 lira .

Metal işçilerinin istediklerini neresini fazla görüyorsunuz. Biz haklı eylemlerimi başlattık. Yaklaşık uyuşmazlık süreci bir ay sürebilir. 1 ay süreci içinde eylemlikler yapacağız.”

Yapılan konuşmadan sonra işçiler işyerlerine sloganlar eşliğinde yürüdüler. İşçiler daha sonra fabrikalarına girerek tezgah başında yaklaşık 1 saatlik bekleme eylemi gerçekleştirdiler.  

Editör: TE Bilişim