Vilayet Meydanı’nda sergilenmeye başlayan Eskişehir Türk Dünyası Meydanı’nın maketi tartışma yaratacak.

Makette meydanın içinde yapılacak bölümler şöyle sıralanmış: “Giriş saçağı/meydanı, çok amaçlı salon, endemik türer bahçesi, ticari bilimler, giriş saçağı/meydanı, kafeterya, kütüphane, kreş, heykel atölyesi, Türk büyükleri sergi alanı, gölet, gizli bahçe, kültür evi, çocuk parkı, meydan” maketten de anlaşılacağı gibi yapılaşma meydanda oldukça fazla yer tutuyor.

YÜRÜYÜŞ ALANLARI YOK

Milli Eğitim Bakanı AK Parti Milletvekili Nabi Avcı’nın verdiği müjde ile hayata geçen Kent Meydanı kent halkı tarafından heyecanla karşılanmış ve kente yeni ve büyük bir yeşil alan kazandıracağı söylenmişti. Avcı, Eskişehir’e kazandırılacak bu meydanda yapılaşmaya izin verilmeyeceğini ifade etmişti. Ancak maket de gösteriyor ki kent meydanında yeşil alan, yürüyüş, dinlenme alanları yok denecek kadar az Atatürk Stadyumu yıkılarak yerine yapılması planlanan meydan, hayal kırıklığı yaşattı. Maketi inceleyen vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi. Daha önce buradaki alanda koşu yaptıklarını, ailece yürüyüşe çıktıklarını dile getiren vatandaşlar, keşke eski halinde kalsaydı, burası binalarla, betonla dolmuş, böyle meydan olur mu” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

ELEŞTİRİLER HAKLI ÇIKTI

Vali Güngör Azim Tuna’nın, “Meydan yapmıyoruz. Oraya Üniversite kampus yapacak” sözleri uzun bir süre kent gündemini meşgul etmiş ve konuyla ilgili AK Partili vekiller, belediye başkanları, parti başkanları sivil toplum kuruluşları meslek odaları açıklamalar yapmıştı. Vilayet meydanında sergilenen maket eleştirileri haklı çıkardı. Türk Dünyası Kültür Başkenti Meydanı maketi yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyeceğe benziyor. Eskişehirliler, projenin değiştirilmesi gerektiğini verilen sözlerin tutularak kente geniş bir yeşil alan, yürüyüş yolları, dinlenme alanlarının bulunduğu, betonlaşmanın olmadığı bir meydan kazandırılmasını istediklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim