Millet Partisi Eskişehir İl Başkanı Mehmed Emin Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada ekonomide son yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

“Hamasi konuşmalarla, nutuklarla problemlerin çözüme kavuşması mümkün değildir. Biran önce millî ekonomi tesis edilmelidir. Milli ekonomi, Batı’nın da Doğu’nun da faizli kredisi ile kurulamaz. Kendi kaynaklarımıza dönmeli, Sevr ve Düyun-u Umumiye meraklılarına fırsat verilmemelidir” dedi.

Özdemir açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Ülke olarak çok sıkıntılı bir dönemden geçmekteyiz. Döviz kurlarında yaşanan son olayları yalnızca bir papaz olayına indirgemek ve dış güçlerin oyunu olarak görmek gerçeklerle yüzleşmemek için geliştirilen bir savunma mekanizmasıdır. Para değerimizin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesi yıllardır uygulanan yanlış büyüme, yanlış yatırım, yanlış borçlanmadan kaynaklanmaktadır. Alınan kredileri geri dönüşüm sağlayacak yatırımlarda değerlendirme yerine beton ekonomisini ekonominin direği yaptık. Yollara, köprülere, binalara… harcadık. Dış ticaret açığımız her geçen yıl artarken, dış borçlarımız zirve yaparken maalesef ekonomimize yön veren odalarımızdan, birliklerimizden, akademisyenlerimizden, basın yayın kuruluşlarımızdan ciddi olarak eleştiren, uyaran bir yaklaşım görülmedi. Yapılan samimi ciddi uyarılar da dikkate alınmadı, uyarılar görmezlikten gelinerek yanlış uygulamalara devam edildi. Doğru veya yanlış demeden her yapılan alkışlandığından yapılan borçlanmanın bir gün ödeneceği hiç düşünülmedi. Gelinen noktada Türkiye bir uçurumun kenarında gezdirilerek dibe doğru yuvarlanmak üzeredir. Ekonomik olarak zayıflayan, güç kaybeden ülkemizin bu en zayıf noktasından üzerimize çullanmak, kabaran emperyalist iştahlarını gerçekleştirmek isteyenler harekete geçmişlerdir.

Türkiye’yi ekonomik krizle teslim almak istemektedirler. “Onların doları varsa bizim Allah’ımız var” diyerek hem gerçeklerden uzak hem de inanç değerlerine uymayan bir yaklaşım mantığı ile “Herkes yastık atındaki dövizlerini altınlarını bozdursunlar” hamasi nutukları yerine gerçeklerle yüzleşmek, yeni bir milli ekonomi politikası geliştirmek zorundayız. Yerli ve yabancı yatırımcı için güven ortamını tesis etmek zorundayız.

Döviz bozdurulacaksa öncelikle bakanlarımız, mecliste bulunan milletvekillerimiz ve iş adamalarımız bunun öncülüğünü yapmalıdırlar. Yurt dışındaki bankalarda parası bulunanlar paralarını getirerek örnek olmalıdır. Bu samimi ve inandırıcı davranışı gören vatandaşlarımız bu kampanyaya o zaman gereken desteği fazlası ile verecektir. Kampanya kapsamında toplanacak paralar için yeni bir hesap açılmalı ve toplanan bu paralar milli ekonominin tesisi içi kullanılmalıdır. Sadece toplanan paralar değil ülkenin tüm imkânları milli ekonomi için değerlendirilmelidir. Toplanan paralar yandaş müteahhitlere verilerek veya yol-köprü gibi katma değeri olmayan yerlerde değerlendirilerek heba edilmemelidir. Beyin gücümüze değer verilmeli, beyin göçü engellenmeli, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımız modern bir şekilde harekete geçirilmelidir. Dövize olan ihtiyacı azaltacak, ihracatı ithalatın üzerine çıkartacak, bilim ve teknoloji üretecek, üretimi artıracak, devlet harcamalarındaki israfı yok edecek çözümler üretilmelidir. Milli ekonomi, Batı’nın da Doğu’nun da faizli kredisi ile kurulamaz. Kendi kaynaklarımıza dönmeli, Sevr ve Düyun-u Umumiye meraklılarına fırsat verilmemelidir”

Editör: TE Bilişim