Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Sakarya ilinde BMC firmasının yapması için karar verilmesine tepki göstererek, "YHT’nin TÜLOMSAŞ’ta üretilmesi tek çözümdür” dedi.

Diğer bazı şehirlerin lobi çalışmaları ile özellikle yüksek hızlı tren, milli yüksek hızlı tren konusunda ve URAYSİM projelerinin Eskişehir’den alınması için uğraş verdiklerine dikkat çeken Başkan Ramazan Uysal, Eskişehir'in geleceği ve TÜLOMSAŞ’ın hakkı olan bu emanetlerin korunması için mücadelemiz devam edecektir. Eskişehir’in tüm dinamikleri ve halkının emanetini üzerinde taşıyan milletvekilleri ile beraber, bir daha telafisi mümkün olmayacak kayıpları önlememiz gerekir. Yoksa bu vebali ödeyemeyiz” şeklinde konuştu.

Uysal, TÜLOMSAŞ’ın yüksek hızlı tren ve milli yüksek hızlı treni en ekonomik şekilde, en kısa zamanda başarı ile tamamlayabilecek kabiliyette olduğunu belirtti. Uysal, Yüksek Hızlı Tren’in TÜLOMSAŞ’ta üretilmesi konusunda çok defa hükümet yetkililerinin sözler verdiğini hatırlatarak, “TÜLOMSAŞ üretim için hazırdır, bir talimat yeterlidir” şeklinde konuştu. Uysal, “TÜLOMŞAŞ yaklaşık bir buçuk asırdır üzerine düşen milli görevleri üstün başarı ile tamamlayan teknolojik mucizeler gösteren, Eskişehir ve Türkiye için hayatı öneme sahip ehil ve liyakatli milli bir kurumumuzdur, Raylı sistemler Ar-Ge, inovasyon ve test merkezi, teknik donanımları, yetişmiş teknik elemanları, mühendis kadroları, yüksek hızlı tren ve milli yüksek hızlı treni en ekonomik şekilde, en kısa zamanda başarı ile tamamlayabilecektir” ifadelerini kullandı.

BAŞKA YERDE YAPTIRMAK HEM MALİYETLİ VE UZUN SÜRECEK!

YHT projesini Eskişehir’de yaptırmamanın, başka bir yerde yapmanın hem çok maliyetli hem de çok uzun süreceğine dikkat çeken Başkan Uysal, şöyle konuştu: “Bu proje ancak ve ancak TÜLOMSAŞ’ta yapılabilir. Hükümetimizin bu konuda daha anlayışlı olacağını düşünmekteyiz.Ekonomik sıkıntı içinde olduğumuz şu günlerde bu projeyi TÜLOMSAŞ'ta hayata geçirmek ekonomimizi de canlandıracaktır. Bugün YHT Seti ortalama 33 milyon Euro tramvay seti ise 2 milyon Euro maliyet getirmektedir. TÜLOMSAŞ’ta yapılması ile bu maliyetin yüzde 50’si tasarruf edilecek ve ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlarken, istihdam olanaklarını artıracak ve yan sanayiye de katkı sağlayacaktır. Tüm bu çalışmalar sonrasında, demiryolları ile ilgili faaliyetlerde ülkemizin ve Eskişehirimizin yeniden yükseldiğini ve küresel rekabet de raylı sistemler ithalatının azaltılması, ihracat yapılmasının çaresi TÜLOMŞAŞ’ın önünü açmaktan geçer. Milli raylı sistem projelerimiz için başka bir adres aranması zorlama ve anlamsız olacaktır.”

VERİLEN SÖZLER TUTULMALI

YTH setlerinin TÜLOMSAŞ tarafından üretileceğine dair devlet ve hükümet temsilcileri tarafından 2014 yılından bu yana açıklamalar yaptığını anımsatan Uysal, “Özellikle dönemin başbakanı, sayın Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip ErdoğanEskişehir’deki TÜLOMSAŞ ilk buharlı lokomotif Karakurt’u imal etmişti. Şimdi de bu fabrika inşallah bu fabrika hızlı trenlerimizi imal etmeye başlayacak, projeler hazırlandı. 2017’de Türkiye’nin milli yüksek hızlı trenini Eskişehir üretecek’ demiştir ve 2016 yılında dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım ‘TÜLOMSAŞ 2018’de yerli ve milli hızlı treni de yapan ve bir ilki başaran bir kuruluşumuz olacak’demişlerdir. Daha sonraki dönemlerde Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmet Arslan ve Dış İşleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da bu yönde beyanatlar vermişlerdir, son olarak, 16 Aralık 2018'de Ulaştırma Bakanı sayın Cahit Turhan tarafından TÜLOMSAŞ’ın proje sorumluluğunda sürdürülmekte olan Milli yüksek hızlı tren projesinde tasarımın tamamlandığını, YHT set üretimin Sanayi İşbirliği Programı (SİP) kapsamında teknoloji transferi yapılarak gerçekleştirmesinin kararlaştırıldığını belirtmiş oldukları sözlere Eskişehir halkı olarak sonsuz inanıyor, güveniyor ve yerine getirilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Eskişehir’in YHT üretimi için her anlamda avantajlı ve karşı bir seçim olacağını belirten Demiryol İş Başkanı Uysal, şunları kaydetti: “Ülkemizde 30 milyar TL civarındaki demiryolu sektörü, gelecekte 80 adet hızlı tren, 250 adeti elektrikli 350 dizel lokomotif, binlerce yolcu ve yük vagonları ile 7000 adet tramvay ve hafif raylı araç olmak üzere 100 milyar Euro’nun ülke ekonomisinde ve sanayi işbirliği programı (SİP) ile önemli katkı sağlayacaktır. Raylı sistemler kümelenmesi (RSC), Eskişehir Sanayi odası, Eskişehir Sanayi Bölgesi, Anadolu üniversitesi, Eskişehir Osmangazi üniversitesi, TÜLOMSAŞ Türkiye lokomotif ve Motor Sanayii dâhil olmak üzere 43 adet kuruluş arasında büyük bir sinerji sağlamaktadır. Raylı sistemler kümelenmesi (RSC) başkanlığını yapan TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, Başkanlığı vesilesi ile küme ile TÜLOMŞAŞ arasında üretimde ekosistemi oluşturacaktır. Yüksek Hızlı Trenin üretilmesi konusunda uzun süredir hazırlık çalışmaları yürütülen TÜLOMSAŞ da çeşitli Teknik ve idari çalışmalarını titizlikle tamamlayıp bu konuda verilen her türlü görevi yerine getirebilecek müessese oluşmuştur. Teknolojik gelişmeleri, Ar-ge ve inovasyon faaliyetlerini yürütüp ve Ar-Ge çıktılarını ürün haline getirerek patent ve mevcut sistemin moderinazasyonu, testlerini ve uluslararası standartlarda sertifikalandırması ve nitelikli personel kadrosuyla bu konuda çok ciddi yol kat edilmesini sağlanmıştır. Anadolu Üniversitesi ve TÜLOMŞAŞ ın Alpu’daki URAYSİM’in (Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi) Avrasya'da tek olacak bir merkezdir. Hızlı tren üretiminin büyük katkı sağlayacak ve dışa bağımlılığı azaltarak yeni ulusal gelir kaynakları yaratacak önemli bir projedir."

MİLLİ DAVA VE ONUR MESELEDİR

TÜLOMSAŞ ve Eskişehir'in Raylı sistemlerin üzerine üstün kabiliyetleri olan kendi başına bir hazine olduğunu dile getiren Uysal, şunları söyledi: “(R.S.C) Raylı sistemler kümelenmesi önemli bilgi birikimine olan  Roket gibi geliştirme vizyonuna sahip analiz çalışmalar yaparak önemli eksiği rasyonel olarak giderecektir. Sağlıklı eko sistemi sağlayacaktır. Test Merkezi ve küme ile Avrasya'da tek olacak bir merkezdir. YHT (Yüksek Hızlı Tren) de kullanılmak üzere yerlilik oranı ve katma değeri yüksek yeni nesil T.K.Y.S’lerin (Tren kontrol sistemleri)’nin TÜLOMŞAŞ Ar-ge merkezi, Hızlı Tren projesi yan sanayiler cazip bir pazar oluşturacaktır. Eskişehir’de TÜLOMŞAŞ’ın varlığı kendi başına hiç tartışılmaz hazine özelliğindedir. TÜLOMSAŞ bir buçuk asırlık Ata yadigârı emanete Eskişehir’in halkı ve başta siyasilerimiz olmak üzere, ESO, Anadolu üniversitesi, tüm sivil toplum kuruluşları, ticaret odaları, sendikalar, mühendis odaları, mesleki dernekler, esnaflar, tüm odalar ve kümelenmeler olmak üzere hepsinin milli davasıdır, onur meselesidir. Ortak akıl, ortak vizyon ve ortak mücadelemizdir”

Editör: TE Bilişim