Sosyal Güvenlik Kurumu ile TMMOB arasında 31 Temmuz 2012 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilmesine mimar ve mühendisler tepki göstererek geleceklerinin karartılmamasını istediler.

SGK Eskişehir İl Müdürlüğü önünde TMMOB Eskişehir İL Koordinasyonu içinde yeralan mimar ve mühendis odaları yönetici ve üyelerinin katıldığı basın açıklamasında konuşan TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu sekreteri Neşet Aykanat, “Feshedilen protokol gereği birliğimiz, ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için belirlediği asgari ücreti her yıl Aralık ayında SGK’ya iletmekte ve uygulanmak üzere bazı meslek odaları ile kamuoyuna duyurmaktaydı. Ücret belirlemesinde ağırlık olarak kamu kurumlarında yeni işe başlayan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücreti dikkate alınmaktaydı” dedi.

Kendilerine iletilen revize protokol taslağını incelediklerini vurgulayan Aykanat şunları söyledi:

“Mevcut protokolün esasını oluşturan ‘TMMOB’nin asgari ücret belirlemesi’ ve ‘kurumun mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek ücretlerin bu asgari seviyesinin altında olmaması için gerekli tedbirleri alması’ hükümleri çıkarılarak protokolün içinin boşaltılmaya çalışıldığı görülmüştür. Bu nedenle revize protokol taslağı Birliğimizce kabul edilmemiştir.

Asli görevi çalışanların haklarını ve sosyal güvencelerini korumak üzere ilgili usul ve esasları düzenlemek olan SGK’nın mevzuattaki yetersizliğe sığınarak işbirliğinden kaçınması değil, meslek kuruluşları ile birlikte çalışarak bu eksikliği gidermeye yönelik çalışmalar yapması beklenir.

Belirtmek isteriz ki, kuruluş amacı ‘sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak’ olan SGK’nın bu kararı kendi tarihine de kara bir leke olarak yer alacaktır. Bu protokolün feshi nedeniyle devlet ciddi bir gelir kaybına uğratılacak ve vergi kaçakçılığı teşvik edilecektir. SGK yetkilileri protokolü feshederek suç  işlemektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na sesleniyoruz.; sosyal güvenlik toplumun tüm bireyleri için temel bir haktır. 500.000’i aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının ekmeğe ile oynamayın, geleceklerini karartmayın. Bu yanlış karardan bir an önce geri dönün.

TMMOB, başta yeni mezun üyelerimiz olmak üzere ücretli çalışan tüm üyelerimizin kazanılmış haklarını geri dönülmez biçimde yok edecek ‘tek taraflı fesih’ işleminin geri alınması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için mücadele edecektir.”

Editör: TE Bilişim