Mimarlar, taşımalı eğitimden kaynaklı boşaltılan ve işlevsizleşen köy okullarını yeniden yaşama katmak için, mimarlık öğrencileri ile birlikte öğrenci kampı düzenleyecek. Bu kapsamda  projelendirme ve onarımı yapmak üzere harekete geçen mimarlar ilk olarak Rize Gürsu'daki Taş Mektep'i onaracak.
Boşaltılan köy okullarının hayata katılması kapsamında ilk uygulama Rize Fındıklı Gürsu köyünde bulunan "Taş Mektep"le başlayacak. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Eskişehir Şubesi, Gaziantep Şubesi ve Trabzon Şubesi tarafından işbirliği içerisinde koordine edilen öğrenci yaz kampında Gürsu köylüleri öğrencilere evlerini açtı. Köylülerinde katılımıyla onarılacak yapının kullanımı konusunda da, köyde yaşayanlarla birlikte, ortak akıl çalışması yürütülecek. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan şube başkanları "Mimarlık öğrencilerinin yerinde deneyimle yoluyla mimarlığı paylaşmalarını önemsiyoruz" açıklamalarında bulundu.

"Mekânın dile gelişini deneyimleyeceğiz"
Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Canan Oytan, “Mimarlık öğrencilerinin okul döneminde mimarlık pratikleri ile buluşmasını önemsiyoruz. Mimarlığın yerelliği ile eğitimin evrenselliğinin harmanlandığı öğrenci yaz kampımız aynı zamanda, mimarlıkla birlikte öğrenmenin yeni mektebi olacak. Kültürü dili, yerelin mimarlığı, taş ahşap ve yaşamın buluşmasına Taş Mektep aracılık edecek" diye konuştu.
 Karadeniz mimarlığı, doğal varlıkların tanınması, Taş Mektep'in tarihçesinin hazırlanması, onarımının projelendirilmesi ve yapılması, yörenin kültürünü öğrenme ve yaşamaya yönelik teknik geziler ve sosyo-kültürel etkinliklerle (forum, söyleşi, atölye çalışmaları, konserler, vb.)gerçekleştirilecek.Gürsu "Taş Mektep" Mimarlık Öğrencileri Yaz Kampının birinci etabını 20-27 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ücretsiz olarak düzenlenen "Taş mektep" öğrenci yaz kampı için öğrenciler 31 Mayısa kadar  düzenleyici şubelere başvurabilirler. 
Mimarlık ve peyzaj mimarlığı öğrencileri de taş köy okulunun onarımına destek verecek.
 
Editör: TE Bilişim