Videoları haberin sonunda izleye bilirsiniz

Makina Mühendisleri Odası 12. Olağan Genel Kurulu Taşbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Genel Kurula CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Makina Mühendisleri Odası'nda seçim Pazar Günü Dumlupınar İlköğretim Okulu'nda yapılacak. Kongrede tek liste ile Atila Tomsuk Başkanlığında Katılımcı Demokrat Mühendisler tek liste olarak yarışacak. Mevcut Başkan Hakan Ünal kongrede aday olmayacak. Genel kurulda Açılış konuşmasını yapan Hakan Ünal şunları söyledi;
Şubemizin 13 üncü dönem yönetim kurulu olarak, daha önceki genel kurullarımızda, geleneksel buluşmalarımızda söylediğimiz sözler ve ülkemizle ilgili tespitlerimiz vardı, öncelikle bunları hatırlamanın, özellikle mesleğimize ve örgütümüze yeni katılan meslektaşlarımızla geleceğe yapacağımız umut dolu yolculuğa önemli bir katkı sunacak temelleri oluşturmak için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Sanırım Demokrasi binlerinin sizin geçmişte neler söylediğinizi ve neler vaat ettiğinizi hatırlatabildiği yerde başlıyor.
Çünkü söylediğimiz sözlerimizi asla unutmadığımızı, şubemizi asla yalanlarla yönetmediğimizi burada bir kez daha ifade etmemiz gerekiyor. Bugün en büyük talebimiz ülkemizin de yalanlarla değil, bilimin ışığında aydınlanan gerçeklerle yönetilmesidir.
Birlikte oluşturduğumuz ilke ve hedeflerimiz her zaman bizlerin kılavuzu olmuştur.
Daha önceki konuşmalarımızda şunu söylemişiz, Odamız 27 Ocak 1954 yılında TBMM inde kabul edilen 6235 sayılı yasayla kurulan 10 meslek örgütünden bir tanesidir. Yasa teklifini meclise sunan Demokrat Partili iki milletvekilinden Himmet Ölçmen İnşaat Mühendisi, Süleyman Kuranel Mimardı. Yasa teklifi mecliste oy birliği ile kabul edildi.
Oturumda Eskişehir milletvekilleri de vardı. Muhtar Başkurt, Ekrem Baysal. Ali Fuad Cebesoy Haşan Polatkan, Abidin Potuoğlu ve Kemal Zeytinoğlu.
örgütümüzün 64 yıllık geçmişinde, ülkemizde tam 17 hükümet değişmiş, 2 askeri darbe ve bir darbe girişimi ile birçok muhtıranın verilmiştir.
Bu gün ne çelişkidir ki Demokrat Partinin devamı olduğunu duyurmuş olan bir başka parti TMMOB nin tüm yetkilerini elinden almak istemektedir. Bu ne ilktir ne de son olacağa benzememektedir. Kısacası; Hükümetler gelip geçmiştir, TMMOB 59 yıldır varlığını sürdürmekte kararlıdır. Bu sözleri bir önceki genel kurulumuzda sarf etmişiz. Ve bu saldırılara karşı ayakta durma sözü vermişiz.
Sonucu bugün burada sizlerin kanaatine bırakıyoruz.
Bu kararlılığımızın, ülkemizin geleceği adına vücut bulduğu yeni bir şube genel kurulumuzu açmış bulunuyoruz.
Neredeyse tüm kurullarımızda, inatla Sanayinin bir devrim olduğunu, üreten, hakça bölüşen ve demokratikleşen bir Türkiye Cumhuriyeti hayalimizi gerçekleştirmede kararlı olduğumuzu vurgulamışız. Yaptığımız her işin bu ilke ve hedefe uygun olduğunu sorgulayarak bugüne geldik.
Değerli meslektaşlarım, Makina Mühendisleri Odası, ülkesi için en iyiyi arayan beyinlerin birlikte oluşturdukları bir büyük mesleki demokratik kitle örgütüdür ve genel olarak soyut bir kavramdır. Somut karşılığını bir araya gelerek oluşturduğumuz dostluklarımızda ve örgütlülüğümüzde bulur.
Gönüllülük olduğu sürece var olacaktır. Ülkemizi, halkımızı, meslektaşlarımızı bugün düştüğü bataklıktan bu gönüllülük ve yurttaşlık bilinci çıkarabilir.
Makina Mühendisleri Odası kapitalist üretim ilişkileri sonucunda ortaya çıkan ve adına ürün denilen, artı değer denilen bir meta üretmez. Dolayısıyla yönetim kurulu üyelerimiz birer yönetici elit değillerdir.
Odamız kamusal hizmetleri karşılığında aldığı bedeller sayesinde ekonomisini ayakta tutmaktadır.
Bu bakımdan odamızın maddi kazanımlarını doğru bir şekilde değerlendirmek, kişisel ayrıcalıklara izin vermemek biz yönetim kurulları açısından bir namus meselesidir.
Bizler her zaman şeffaf, hesap sorulabilir ve hesap vermeye hazır bir şekilde şubemizi yönettik. Bu gün göğsümüzü gere gere, yeni oluşturulacak yönetim kurulu üyelerimize delegelerimize ve denetçilerimize şubemizin anahtarını sunuyoruz. Alnımız ak vicdanımız rahattır.
Sevgili Meslektaşlarım,
Bugünkü konuşmamda affınıza sığınarak kendi adıma da bir kaç söz söylemek istiyorum
 
 
Meslek hayatımda tıpkı sizler gibi çok zorlu ve uzun sürelerde büyük çabalar harcayarak belli başarılar elde ettim. Birçok övgüler aldım. Aldığım övgülerden çok hatalarım, başarısızlıklarım oldu.
Ancak sevgili meslektaşlarım, hayatımda yaşadığım en büyük onur 6 yıldır sürdürdüğüm şube başkanlığı görevi olmuştur. Bana böyle bir onuru yaşattığınız ve hayatımı anlamlı kıldığınız için bizleri bugüne kadar desteklediğiniz için sonsuz teşekkürlerimi kabul etmenizi umuyorum.
 
6 yıl öncesini hatırlayalım şimdi de.Karşımızda güçlü bir ittifak varken, bizler bu onurlu makamı bir basamak olarak görmediğimizi söylemiştik. Koltuk sevdalısı olunmaması gerektiğini söylemiştik. Birlikte oluşturduğumuz ilkelere bağlı kalacağımızın sözünü vermiştik.
Bugün benim için bu onurlu görevin son günüdür ve şunu söylemeliyim ki; MÜCADELE ANCAK MEZARDA BİTECEKTİR.
2012 yılından bu yana bizler değişmedik. Ama maalesef ülkemiz bambaşka bir yer oldu.
En acı olanı hangisidir derseniz, verecek yanıt bulmakta bile çok zorlanırız.
Bu yüzden daha fazla bu soruyla vaktimizi ve enerjimizi tüketmemeyi öneriyorum sizlere.
Bizler hep birlikte şubemizi, ideallerimizi, ilkelerimizi yüceltmeye devam edelim. Çünkü ülkemizin, halkımızın, çocuklarımızın, doğamızın bizlerin hep birlikte ortaya koyacağı ortak akla, umuda ihtiyacı var.
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki en başta bu şehrin bizlere ihtiyacı var. Güzelim Alpu Ovasını tarım alanı olmaktan çıkaran ve bu verimli toprakları zehirleyecek Termik Santral e açmaya çalışan bir anlayışla karşı karşıya olan kentimizi savunmak zorundayız.
Yeni Nesil santral yalanı ile halkı kandırmalarına izin vermemeliyiz. Çünkü biz bilimi ve teknolojiyi halkın yararına kullanmaya yemin etmiş mühendisleriz.
Bizler kendimizi hiçbir zaman yönetici elitler olarak görmeyen mühendisleriz. Bizler bu halkın vergileri ile laik ve bilimsel eğitim aldık. Bunun karşılığını vermek zorundayız.
Sevgili meslektaşlarım
Çocuklarımız da parasız, laik ve bilimsel eğitim almak zorundalar. Onlar ülkenin geleceğidir. Bugün ülkemizin geleceği şeriat tehdidiyle sarsılmaktadır.
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki. Türkiye Cumhuriyeti laik bir eğitim olmadan, özerk üniversiteler olmadan, bağımsız ve evrensel hukuk kurallarıyla yönetilen mahkemeler olmadan, bağımsız ve tarafsız bir basın olmadan, adil bir seçim sistemi olmadan, kadın erkek eşit olmadan hiç bir yere varamaz ve biz tüm bunları hayatta kaldığımız sürece savunmaya devam edeceğiz."

KATILIMCI DEMOKRATLAR ADAY
Katılımcı Demokrat Mühendisler adına başkan adayı Atila Tomsuk ise konuşmasında şunları söyledi; Bilindiği gibi TMMOB 1954 yılında 6235 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk Genel Kurulunu                18-22 Ekim 1954 yılında yapmıştır. Bu Genel Kurulda kurulması karar alınan 10 Odadan biri de Makina Mühendisleri Odasıdır. Şehrimiz de ilk olarak Bursa Şubesine bağlı İl  Temsilciliği  olarak 1988 yılında  faaliyete başlamıştır. İlk İl Temsilcilik Başkanımız Gürbüz YILMAZ’dır. Şubemiz 1993 yılında Bölge Temsilciliğine ve 23.03.1994 tarihinde Şubeye dönüştürülmüştür. İlk Şube Başkanımız Ali İhsan KARAMANLI’dır. Şubemizde Sayın Ali İhsan KARAMANLI’dan sonra sırası ile Sayın Erhan KUTLU ve şimdiki Başkanımız Sayın Hakan ÜNAL Başkanlık yapmıştır.
                 Şubemizi bu dönemler içinde hep “Katılımcı Demokrat Mühendisler “içinden çıkan ekip yönetmiştir ve bundan sonrada üyelerimizin vereceği destekle önümüzdeki dönemde de yönetmeye taliptir. Katılımcı Demokrat Mühendisler her zaman değişimin ve yeni fikirlerin öncülüğünü yapmıştır. Biz Katılımcı Demokrat Mühendisler değişimin bilincinde olarak görev süreleri dolan arkadaşlar yeni arkadaşlar için kendiliğinden görevlerini bırakmışlardır. Nitekim Sayın Ali İhsan KARAMANLI, Sayın Erhan KUTLU ve Sayın Hakan ÜNAL bunun en güzel örneğidir. Kendi istekleri ile görevi bırakıp yeni meslektaşlarının önünü açmışlardır. Biz Katılımcı Demokrat Mühendisler her dönem olduğu gibi bu dönemde de odaya siyaset sokmayacağız. Hiç bir siyasi partinin arka bahçesi olmayacağız. Yalnızca Oda siyaseti yapacağız. Hiç kimsenin Odayı siyasi emelleri için kullanmasına izin verilmeyecektir. Katılımcı Demokrat Mühendisler olarak bu dönemde de benim öncülüğümde 14 arkadaş bu göreve talibiz ve birazdan divana bu adaylık başvurularımızı yapacağız.
             Her dönem olduğu gibi bu dönemde de bizi zor görevler beklemektedir. Ülke OHAL şartlarında ve KHK’larla yönetilmektedir. Üstelik yalnızca 15 Temmuz darbesine karşı kullanılacağı söylenen KHK’lar bunun dışında tüm muhalifleri ve biat etmeyen ve yalnızca doğruları söyleyip yazan gazetecileri yok etmeye kapsayan hale dönüşmüştür. Her gece yarısı bugün hangi muhalif ve gazeteci görevden alınıp hapse atılacak diye bekler hale geldik. 15 Temmuz askeri darbe girişimi bastırılmış ama buna karşı ülkede tek adam rejimine giden sivil bir darbe yapılmıştır. İnsanlar susturulmuş sebebini bilmeden gözaltına alınmış ve günlerce yargılanma sırası bekler hale gelmiş ve sonuçta çoğunluğu tutuklanmışlardır. Adalet sistemi tamamen çökmüş, bir kişinin söylediği emir haline gelmiştir. Mahkemeler siyasallaşmışlardır. Birçok meslektaşımız görevlerinden atılmış bir kısmı gereksiz yere tutuklanmışlardır. Ülkenin bir an önce OHAL dönemlerinden kurtarılıp normal demokrasi ve insan haklarının işlediği döneme geçmesi için elimizden geleni yapacağız. Tek adam rejimine karşı çıkmaya devam edeceğiz. Yıllardır söylediğimiz demokrat, laik, Cumhuriyet devrimlerine bağlı tam bağımsız Türkiye ideallerimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz.
              Ülkemizin sanayileşmesi ve ileri devletler düzeyine gelmesi için şube olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.  Tam bağımsız bir ülke olmak istiyorsak sanayimizi ithalat kıskacından kurtarmalıyız.  Rant ekonomisi ile değil sanayi ekonomisi ile büyümeliyiz. Biz de Makina Mühendisleri Odası olarak meslek içi eğitimlerimizi artırarak ülkemizin ve sanayimizin ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz.

        Şu anda bilindiği gibi genç meslektaşlarımızda işsizlik oranları çok yüksektir. Devletin yanlış politakaları sonucu her ile üniversite açılmış kadrolar yeterli değilken öğrenciler alınmıştır. Bununla yetinilmemiş birde ikinci öğretim diye bir sistem çıkartılmıştır. Bu yüzden ihtiyaç fazlası mühendis oluşmuş ve mühendislerinde nitelikleri de maalesef yeterli düzeyde oluşmamıştır. Şubemiz bünyesindeki okullarda her yıl ortalama 700 -750 civarı makina mühendisi ve 400-450 civarı endüstri mühendisi mezun olmaktadır. Bu bölgede bu kadar iş hacmi yoktur acilen devletin üniversitedeki bölüm sayılarını ve öğrenci sayılarını azaltması gerekmektedir. Niteliği uygun olmayan bölümler kapatılmalıdır. İşsiz bu genç arkadaşlarımızın sorunları bizimde sorunlarımızdır. Yeni dönemde de genç arkadaşlarımızın iş bulmaları ve kendilerini geliştirmeleri için meslek içi eğitimlerle, seminerlerle ve konferanslarla desteklemeye devam edeceğiz.
        Üyelerimizim meslek dalları ile ilgili ülke çapındaki kongre ve kurultaylara katılmasını için gerekli çalışmalar bu dönemde de hızlanarak devam edecektir. Gerekirse kongrelerdeki sunumlar üyelerimize ulaştırılacaktır.
        Öğrenci üyelerimizin daha nitelikli olması için mesleği öğrenme seminerleri kişisel gelişim seminerleri vermeye devam edeceğiz. Genç arkadaşlarımızın staj sorunlarının çözümü için çalışmalar yapacağız. Bölge üniversiteleriyle devam eden diyologlarımızı arttırarak sürdüreceğiz.
        Bu duygu ve düşüncelerle üreten sanayileşen demokratikleşen halkça paylaşan Türkiye için tüm üyelerimizi yarınki seçimde oy kullanmaya davet ederek genel kurulumuzun başarılı geçmesi dileklerimle hepinize saygılar sunuyorum".

Katılımcı demorkatlar da yönetim şu isimlerden oluştu;

Atila Tomsuk

Nezihe Hanecioğlu

Neşet Aykanat

Esra Turan

Metin Uçkun

Bülent Atak

Nezih Tok

Yedek adaylar

Süleyman Varoğlu

Sebahattin Tayfun Kılıç

Fikriye Söğütlü

Cenk Oskay

Gökşin Sayer

Özgecan Yıldız

Fadime Gökkütük


 

Editör: TE Bilişim