TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi 67. kuruluş yılı plaket töreni Esbahçe Davet Salonları'nda yapıldı.

Törene CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener,

Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Erdoğan Aydoğmuş, Odunpazarı Belediyesi Başkan Yardımcıları İlknur Demir, Emre Genç ve üyeler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Atila Tomsuk şunları söyledi; Değerli meslektaşlarım ve saygıdeğer misafirlerimiz geleneksel hale gelen plaket törenimizde mesleğinde 60 50 40 ve 25 yıllarını dolduran meslektaşlarımıza plaketlerini takdim edeceğiz.

2020 yılının başında ortaya çıkan pandemiden dolayı geçen sene plaket törenimizi gerçekleştirememiştik. Bu sene hem geçen senenin hem bu senenin plaket törenini beraber yapacağız.

Mustafa Kemal Atatürk’ ün dediği gibi “Hayatta En Hakiki Mürşit Bilimdir Fendir”. Biz mühendislerde bu sözden yola çıkarak çalıştığımız fabrika ve iş yerlerinde bilim ve fenni uygulayarak ülkemizin kalkınmasına büyük katkılarımız olmuştur ve olmaya devam edecektir. Bu yolla çalışan bütün meslektaşlarımıza huzurunuzda tekrar teşekkür ediyorum ve onlara plaket vermekten Makina Mühendisleri Odası olarak gurur duyuyoruz.

Meslek ve meslektaş sorunların ülke sorunları ile birebir aynı olduğu düşüncesi ile Makina Mühendisleri Odası olarak ülkemizin her sorunu için çözüm önerileri üretiyoruz ve üretmeye devam ediyoruz.

Ülkemizin şu sıralar geçirdiği ekonomik krizin tek çözümünün üretmek olduğunu biliyoruz. İktidarların günü kurtarmak yerine gerçekçi çözümlerle bu sorunların aşılabileceğini, rant ekonomisini değil üretim ekonomisini tercih eden modelin bu işin çözümünün merkezinde olması gerektiğini biliyoruz.

Özellikle kanal İstanbul projesi gibi anlamsız bilimden uzak yalnızca belli bir kısma rant sağlayan projelerin derhal iptal edilmesi gerekmektedir. Buralara harcanacak paraların yeni kurulacak fabrikalara aktarılması gerekmektedir. Bildiğiniz gibi ülkemiz sanayisi üretimde kullandıkları ham maddelerin ve yarı mamullerin büyük bir kısmı ithal edilmektedir. Özellikle bu alanlarda ve yüksek teknoloji ürünlerinde devlet fabrika kurulmasını ivedilikle teşvik etmelidir. Ülkemizin kısıtlı imkanları üretim amacıyla kullanılmalıdır. Bu da ülkemize hem döviz girdisi sağlayacak hem de özellikle genç işsizliğin bir nebze azalmasına neden olacaktır.

Burada sözlerimi son verirken etkinliğimize katılan bütün meslektaşlarımıza ve misafirlerimize tekrar hoşgeldiniz dileyerek hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

KAMU TÜZEL KİŞİLİĞİ YAPIMIZ SALDIRI ALTINDADIR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener ise şunları söyledi; "68. yılına giren Odamızın kuruluşunda 902 olan üye sayımız bugün 120 bine ulaşmıştır. Türkiye genelinde 18 Şube, 97 il-ilçe temsilciliği, 10 mesleki denetim bürosu, yüzlerce işyeri temsilciliği, eğitim merkezimiz ve ülke çapında yaygın eğitim merkezleri, 6 uygulamalı eğitim merkezi, akredite onaylanmış kuruluşlarımız, 788 çalışanımız, düzenli yayın çalışmaları, ulusal ölçekli kongre, kurultay, sempozyumlar; binlerce kurs, seminer, söyleşi, panel ile büyük bir örgütlülüğe ulaşmış durumdayız. Eğitim programlarının üyelerimizin tüm uzmanlık alanlarını kapsayacak şekilde genişletme çalışmalarını da sürekli olarak geliştiriyoruz.

Odamız, kamusal sorumlulukla yürüttüğümüz mesleki denetim, periyodik kontrol ve diğer mesleki etkinlikler ile kamuoyunda saygın bir konuma ulaşmış; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-TMMOB’nin en büyük Odası haline gelmiştir. Ulaştığımız Oda yapısı ve mesleki hizmet düzeyinden dolayı bütün emeği geçenler olarak gurur duyabiliriz.

Sayın Büyüklerimiz, Değerli Meslektaşlarımız,

TMMOB’ye bağlı Odalarımız mesleki gereklilikleri, meslek onurunu ve itibarını korumakla sorumludur ve bu hususlar yasamız ile de verilmiş görevlerdir. Fakat ne yazık ki mesleki etkinlik alanları, Oda-Üye ilişkisi, mesleki denetim ve kamu tüzel kişiliği yapımız saldırı altındadır. Odalarımız ve TMMOB, Anayasa ve kuruluş yasamıza aykırı olarak, kamusal mesleki sürecin dışına itilmeye çalışılmaktadır.

Geçmişte ülkemizin kalkınma ve sanayileşmesinin asli gücü olan mühendisler olarak bugün, sanayisizleşme sürecinin, özelleştirmelerin, kamu kaynak ve varlıklarının talanının, fason-taşeron üretimin, güvencesiz çalışma koşullarının, mesleğimizin değersizleştirilmesinin, eğitimdeki nitelik aşınmasının ve işsizliğin getirdiği olumsuz sonuçlarla karşı karşıyayız. Bedeli çalışanlara, emeğiyle geçinenlere, emeklilere ödetilmek istenen ekonomik siyasi politikalarla karşı karşıyayız. Corona salgınının iyi yönetilmemesinden, yüzyüze eğitimde okulların taze hava ihtiyacının karşılanmamasına, her alandaki hayat pahalılığı, konut fiyatları ve kiraların aşırı artmasına, gençlerimizin çaresizliğine kadar bir dizi sorunla yüzyüzeyiz. Çok zor bir dönemde yaşadığımızı biliyor ve bu gerçekliğe her gün çeşitli vesilelerle tanık oluyoruz.

Bu koşullarda ülkemizi, kamu kaynak ve varlıklarını, örgütlülüğümüzü ve meslek alanlarımızı korumak ve geleceğe taşımak için haklı mücadele ve dayanışmamızı geliştirmemiz gerekiyor. Geleceğimizi elde etmek için demokratik, laik, bilimin-aydınlanmanın, planlama-sanayileşme-kalkınma-istihdam-toplumsal refah bütünlüğünün, kamu/toplum yararının, ülkede-bölgede-dünyada barış politikasının esas alındığı bir Türkiye özlemimiz ve bu yönde mücadelemiz kararlılıkla sürecektir.

Sanayisizleşmeye, tarımın geriletilmesine, rant politikalarına, demokrasi ve laikliğin tasfiyesine karşı çıkmaya; kamu mülkiyeti, kamu işletmeciliği, kamusal hizmet, kamusal denetim ve TMMOB’nin özerk, demokratik yapısının korunmasından yana tutumumuzu devam ettirmeye kararlı olduğumuzu, Oda Yönetim Kurulumuz adına belirtmek istiyorum.

Sayın Büyüklerimiz, Sayın Meslektaşlarımız,

Aranızda geride bıraktığımız 68 yıllık tarihe tanıklık eden, yaşam güçlükleri içinde işinden, ailesinden zaman ayırarak Odamızı bugüne taşıyanlar ve meslekte 25 yıl, 40 yıl, 50 yıl, 60 yıl plaketini/onurluğunu alacaklar var. Bütün büyüklerimizi ve meslektaşlarımızı emeklerinden dolayı yürekten kutluyor, alkışlıyorum.

Bu anlamlı gece dolayısıyla daha güçlü bir Oda, daha güçlü bir TMMOB ve üreten, sanayileşen, hakça bölüşen, barış, huzur, refah içindeki bir Türkiye yürüyüşümüzde hepimize başarılar diliyor, saygılar, sevgiler sunuyorum."

Editör: TE Bilişim