Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu, üreticilere verdiği destek çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Eskişehirli 46 üretici, Bursa’daki modern küçükbaş yetiştirme işletmelerini yerinde inceleme fırsatı buldu.

Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde, üretimi ve üreticiyi desteklemek hedefiyle oluşturulan Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu, bilgilendirme ve uygulama tekniklerini tanıtmak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu son olarak Bursa’da faaliyet gösteren damızlık koyun işletmelerini ziyaret koyun-keçi yetiştiriciliği hakkında teknik inceleme gezisi düzenledi. Teknik gezide küçükbaş hayvancılıkta barınak modelleri, bakım-besleme, yem rasyonları, koruyucu hekimlik, aşılama, gebelik kontrol ve pratik çözümler,  kapalı ve açık sistemde koyunculuk gibi konularda incelemelerde bulunuldu. Bursa’nın Yenişehir ilçesinde ziyaret edilen Apex Tarım Hayvancılık işletmesinde Kemal Çığırdan, katılımcılara çadır sisteminde koyunculuk yapılması, bakım, besleme başlıklarında bilgiler aktardı. Bursa’nın Karacabey ilçesinde bulunan Pega Merinos Damızlık Koyun işletmesinde ise katılımcılar, damızlık hayvan seçimi, koç katımı, yem rasyonları, kuzu bakım bölmeleri, hayvan altlığı, koruyucu hekimlik gibi konuda bilgiler aldı. Prof. Dr. Mustafa Oğan ve Erol Arslan da 27 Ocak tarihinde Eskişehir’de düzenlenen eğitim çalışmasının ardından anlatılanları, katılımcı çobanlara uygulamalı olarak gösterdi.

ÜRETİCİLER YENİ TEKNİKLER ÖĞRENMEKTEN MEMNUN

Teknik inceleme gezisine katılan Eskişehirli üreticiler de etkinliğin çok faydalı olduğunu ifade ederek modern hayvancılığı yerinde görmekten dolayı mutlu olduklarını kaydetti.

Keskin Mahallesi’nden üreticiler Ali İhsan ve Meliha Gürbüz ailesi ile Çanakkıran Mahallesi’nden Bircan ve Dilek Tepe ailesi, “Eşlerimiz olmasa hayvancılık yapmak çok daha zor olurdu. Ön planda hep erkekler görünse de eşlerimizin desteği çok önemli, bizim gizli kahramanlarımız eşlerimizdir. Bu teknik gezi de çok faydalı bir aktivite oldu. Merak ettiğimiz koyun cinslerini gördük, özelliklerini öğrendik. Daha gelişmiş ve düzenli bir hayvancılık modeli görmek bizim için iyi bir fırsat. Basit yöntemlerle işimizi daha iyi bir yerlere taşınabileceğini öğrendik. Modern hayvancılığı da yerinde gördük” şeklinde konuştular.

Eskişehirli üreticileri Bursa’daki işletmelerinde ağırlayan üretici Ümit Buluç ise “Ekim ayında düzenlenen Küçükbaş Çoban Festivali’ne katılmıştık.  Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. Ahmet Ataç’a, küçükbaş hayvancılığa ve çobanlara verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz. İşletmemiz 2014 yılından itibaren damızlık koyunculuk üzerine faaliyet gösteriyor ve ağırlıklı olarak pedigrili (safkan belgeli) Karacabey Merinosu damızlık üretimi yapıyoruz. Fransız ırkı damızlık hayvanlarımız da mevcut. 2000 küçükbaş hayvanımız var. Ülkemizin kırmızı et ihtiyacının küçükbaş hayvancılık ile çözüleceğine inanıyoruz. Tepebaşı Belediyesi’nin küçükbaş hayvancılığa verdiği önemle, geleceğe umutla bakıyoruz. Ahmet Başkan’ın önerisiyle kurulan Ulusal Küçükbaş Konseyi’nin kurucu kurulu olarak çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizde de geniş kitlelere ulaşıyoruz” dedi.

Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu adına Çetin Toraman da kendilerini ağırlayan işletme yetkililerine teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim