Eskişehirli dernek ve kulüpler ortak bir basın açıklaması yaparak, müftülüklere nikah yetkisi verilmesine tepki gösterdi. Katılımcılar adına açıklama yapan Ayşegül Ünügür, “Laik hukuk devletinde hiçbir zaman herhangi bir dinin kuralları, seküler yaşam biçimine yön veremez denilmektedir. Müftüler, İslam dini açısından din işlerine bakan, fetvaları insanlara bildirmekle görevli memurlardır. İslam dini görevlisi olan müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi, laiklik ilkesi ile kesinlikle bağdaşmamaktadır” dedi.

Gösterilen gerekçelerin yeterli olmadığını belirten Ünügür, “Böyle bir kanun tasarısının neden verildiğine dair tatmin edici hukuksal bir gerekçe gösterilmemekte, belediyelerin iş gücünü hafifletmek amacı öne sürülmektedir. Ancak bütün il ve ilçelerde belediyelerin evlendirme işlemlerini gerçekleştiren yeterli memurları vardır. Köylerde de muhtarlar evlendirme işlemlerini gerçekleştirmektedir. Yapılmak istenen mevcut sistemde belediye memurları ve muhtarlara ait olan resmi nikah kıyma yetkisinin müftülere de verilerek dini nikahına resmiyet kazandırmaktır.” ifadelerini kullandı.

Ünügür, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tasarının kabulü halinde toplumun temeli olan aile ve evlilik müessesi Türk Medeni Kanunu’nun sağladığı güvencelerden uzaklaştırılacaktır. Laiklik ilkesine aykırı olan bu düzenlemeye kesinlikle karşı olduğumuzu kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

Katılımcı dernek ve kulüpler: Eskişehir Kadın Platformu, Türk Anneler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türkiye Yardımsevenler Derneği, Porsuk Lions Kulübü, Eskişehir Eğitim Öğretimi Destekleme Derneği, Özel Eğitime Muhtaç Çocukları Koruma Derneği, Bakıma Muhtaç Yaşlıları Koruma Derneği, Eskişehir Korumaya Muhtaç Erkek Çocukları Destekleme Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Eskişehir Korumaya Muhtaç Kız Çocuklarını Destekleme Derneği, 7-12 Yaş Çocuk Destekleme Derneği, Eskişehir Soroptimist Kulübü, Odunpazarı Lions Kulübü, Emekli Öğretmenler Derneği, Köprübaşı Lions Kulübü, Inner Wheel Kulübü, Eskişehir Barosu Kadın Komisyonu, Türk Kadınlar Birliği.

Editör: TE Bilişim