Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ESMMMO) Geleneksel Yemeğinin 27’incisi Anemon Otelde gerçekleştirildi.

BU SON ŞANS OLABİLİR

Geleneksel yemekte bir açılış konuşması yapan ESMMMO Başkanı Neşet Ertoy, Oda faaliyetlerinin oldukça geniş olduğundan bahsetti. Ertoy ayrıca, Aralık ayı içinde gerçekleştirilecek olan Bilirkişilik Temel Eğitimi Tamamlama Belgesi konusuna değinerek, “2018 yılında bilirkişilik yapacaklar 1 -11 Aralık tarihleri arasında başvuru yapılması gerekiyor. Odamız bu eğitimi veren kuruluşlar arasında yer almaktadır.  Şu ana kadar da odamız 300 kişiye bu belgeleri vermiştir. Temel Eğitimi almamış olanlar için bu son şans olacaktır. Çünkü Eskişehir’de bu eğitimi veren başka kurum yoktur. Ayrıca bu eğitim sadece meslektaşlarımıza yönelik değil her alanda bilirkişilik yapacaklara verilmektedir” diye konuştu.

CAN SIKICI HÜKÜMLER VAR

Ertoy yeni yılda Aylık Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin yanında, Zorunlu Bireysel emeklilik sisteminde 50 ile 99 işçi çalıştıran işyerlerinin dahil olacağını hatırlatarak, “Yine bizleri gecesi gündüzü belli olmayan günler bekliyor. Bu vesile ile yeterinde zaman ayıramadığımız çocuklarımız, eşlerimiz ve dostlarımız bizleri anlayışla karşılasın. Mesleğimiz o kadar hızlı değişimin içinde ki artık birbiri ardına gelen bu değişimlere yetişmekte zorlanıyoruz ve yarın ne olacağını tahmin bile edemiyoruz. Yeni başlayan defter-beyan sistemi ile ilgili taslağı yayınlandı. Taslak olumlu düzenlemeler yanında can sıkıcı hükümlerde içeriyor. Dijital çağda, kayıtların internet ortamında tutulacak olması, saklama yükümlülüğünün Bakanlığa ait olması gibi düzenlemeler kesinlikle olumlu ama gerekçesi ve açıklaması kayıtlı ekonomiyi arttırmak olan taslağın bu yöndeki amacına ulaşmasında ciddi endişelerimiz var. Bu konularla ilgili çalışmalarımızı yaptık ve TÜRMOBB’a sunduk.

ESKİŞEHİR 5-6 KAT FAZLA İNCELENİYOR

İlimiz genelinde bu yıl çok yoğun vergi incelemeleriyle karşı karşıyayız. Aslında vergi incelemesi Vergi Mükelleflerine yönelik yapılır ve yapılması da gerekir. Ama hangi mükellef vergi incelemesinin zahmetine, stresine katlanıyor, inanın hiçbir mükellefin umurunda bile olmuyor. Yine bu incelemelerin iş yüküne meslektaşlarımız katlanıyor. Araştırıyoruz 30 mükellefin vergi incelemesine tabi olan bürolar var. Buna ne emek yeter nede zaman. Yetkililerin bu konuda bizleri anlamasını ve yardımcı olmalarını bekliyoruz. Çünkü Türkiye genelinde vergi inceleme oranı %2’lerde iken bu oran Eskişehir’de neredeyse 5-6 katıdır” diye konuştu.

Gecede konuşan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Başkan Masis Yontan ise şunları kaydetti: “Sizlerle birlikte olmak, Eskişehir’de olmak çok sevindirici. Bu akşam vergi konuşmayacağız, vergi yok muhasebe yok, bu akşam eğleneceğiz. Hayat hep matematik değil, muhasebe değil. Hayat birazda romandır, tiyatrodur, spordur, sanattır. Gelin bu akşam edebiyatı yaşayın, müziği doya doya dinleyin, dans edin biraz da hayatınızı yaşayın. Konuşmamda vergiye girmeyeceğim, çünkü bu yıl Vergi İdaresi ile Sosyal Güvenlikle, Gümrük Ticaret Bakanlığı ile gayet iyi ilişkiler içerisindeyiz. Kuruluşlar arasında gayet iyi ilişkiler kuruluyor.”

Ayrıca geceye AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Başkanı Masis Yontan, Eskişehir Defterdar’ı Rahim Taş, Vergi Denetim Kurulu Başkanı Ramazan Şanlı, Bilecik Mali Müşavirler Odası Başkanı Süleyman Kıral, ESMMMO Başkanı Neşet Ertoy, ESMMMO Onursal Başkanı İlker Özokçu ve çok sayıda davetli katıldı. Gecede ruhsat teslim töreni, futbol turnuvası ödül takdim töreni,  halk oyunları gösterisi, Sanatçılar Neslihan ve Mehmet Özel’in gerçekleştirildi ve gece eğlence programı ile devam etti.

Editör: TE Bilişim