Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından  “Türkiye’de ve Dünya’da Mühendislik Eğitimi” paneli düzenlendi.
İlki 2012 yılında “Bölgemizde Mühendislik Eğitimi” altında düzenlenen panelin ikincisi Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Suat Mirza Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Panele Prof. Dr. L. Berrin Erbay, Prof. Dr.Tuncay Döğeroğlu, Melih Yalçın, Ata Fevzi Tuvay, Ali Orhon ve Hakan Ünal konuşmacı olarak katıldı.

 “Mühendislik bir meslek mi?”
Mühendislik bir meslek olup olmadığı konusuna takılı kaldığını ifade eden panel yöneticisi Prof. Dr. Nihat Yüzügüllü; “Mühendisliği meslek olanlar var, olmayanlar var. Çünkü mühendis, bir örgüte veya meslek odasına tabii olmalı yanlış yaptığı, kurallara uymadığı takdirde bu mühendisin cezası verilmeli. Odaya üye olmuyor ki yaptırım yapılsın. Öncelikle bunun sağlanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Mühendislik belirli bir prensip üzerine kurulu”
Mühendislik eğitiminin belirli bir prensip üzerine kurulu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Berrin Erbay, “Bu prensip çerçevesinde bakış açısı değişmiştir. Eski dönemlerdeki analitik ağırlıklı model yerini bütünleşik bir modele bırakmıştır. Böylece mühendislik eğitiminde analizin yerine sentez, araştırmanın yerine tasarım, süreç yerine imalat, problem çözümü yerine problemi formüle edebilme almış, fikir geliştirme yerine de fikirlerin gerçekleştirilmesi geçmiştir” dedi.  Erbay; “Bu bakış açısı içinde bireysel ve bağımsız çalışmalar yerine takım çalışması şeklinde çalışmalar yer almaya başlamıştır. Teknolojik ve bilimsel esasların yanına sosyallik ve etik kavramlarının dikkate alındığı bir bakış açısı yer almıştır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim