Eskişehir’de, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ortaklığında ve International Catholic Migration Commission/Europe (ICMC) liderliğinde yürütülen ‘Mültecilere Etkin Hizmet’ projesi faaliyeti düzenlendi.
Bir otelde düzenlenen ve yaklaşık 35 kişinin katıldığı toplantıda Eskişehir’de mültecilere sunulan hizmetler, mültecilerin yaşadıkları sıkıntılar, mülteci haklarının bilinirliği ve mültecilere destek sunumunda gönüllülerden yararlanmanın ilkeleri gibi konular tartışıldı. Toplantıda çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcileri ve farklı meslek dallarından mülteci destek gönüllülerinin yanı sıra Avrupa ülkelerinden de konuşmacılar yer aldı.
“30 Haziran itibariyle Eskişehir’de bin 732 Suriyeli bulunuyor”
Yapılan açılış sunumunun ardından konuşan Eskişehir İl Göç İdaresi Müdürlüğünde görevli Uluslararası Koruma Çalışma Grup Başkanı Murat Aslan, Suriyelilerin ilk kayıt işlemlerinin müdürlüklerinin teknik altyapısı hazır olmadığından dolayı hala emniyet tarafından yönetilmekte olduğunu söyledi. Türkiye ve Eskişehir genelindeki Suriyelilerin sayısı hakkında da bilgiler veren Aslan, “Şu anda Eskişehir’de 30 Haziran 2016 itibariyle bin 732 tane Suriyeli bulunmaktadır. Suriyelilerin üçüncü ülkeye çıkış işlemleri, kendi istekleriyle ülkelerine geri dönüş işlemleri de genel müdürlüğümüz yönetiyor. Gördüğünüz kimlik kartlarıyla sağlık ve eğitim hizmetlerinin tamamına erişebiliyorlar. Tarım ve hayvancılıkla ilgili Suriyeliler, sadece çalışma izni muafiyeti alarak direkt çalışabiliyorlar. Tarım ve hayvancılık için sınırlı yalnız bu çalışma izni. Bunun dışında çalışmak isteyenler ise çalıştıracak kişiler tarafından alınan çalışma izniyle çalışabiliyor. Kamuoyunda kamp olarak bilinen yerlerin içerisinde kalanların sayısı 261 bin civarında. Toplam sayımız ise şu anda 2 milyon 744 bin 915 Suriyeli. Biz ülke olarak 1951 yılındaki Cenevre Sözleşmesine coğrafi çekince koyduğumuz için Avrupa’dan gelenlere mülteci, Avrupa dışından gelenleri ise şartlı mülteci olarak değerlendiriyoruz. Bu iki kapsama alamadıklarımızı da ikincil koruma statüsüne alıyoruz” dedi.
“Eskişehir mültecilerin yoğun yaşadığı illerde ikinci sırada”
Aslan, mültecilerin bulundukları bölgelerde herhangi bir problem yaşayıp yaşamadığı sorusuna ise şu cevabı verdi:
“Problemler tabiî ki yaşanıyor. Çok farklı kültürler. Eskişehir bir de Suriyelileri dışarıda tutarsak mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bir il. İkinci sıradayız Türkiye’de Suriyelilerin dışında. Suriyeli sayısında çok alt seviyelerdeyiz çünkü. Bununla ilgili projeler yürütmeye çalışıyoruz. Daha önce 2 tane proje yazdık ama il müdürlüğü olarak yeni kurulduğumuz için kuruluş aşamamızı bitirmemiz lazım. Bir şeye başlayıp yarım bırakmak daha kötü bir durum olacak.”
Editör: TE Bilişim