Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı birinci toplantısı gerçekleştirildi, toplantıda Kalabak Suyu’na yapılan zam tartışma konusu oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bulunmadığı toplantıda Büyükerşen yerine Aydın Ünlüce vekalet etti. Ünlüce başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 21 gündem madde ele alındı. İlgili maddelerin ilgili komisyonlara havale edildiği toplantıya, gündem dışı Kalabak Suyu zammı tartışması damga vurdu. AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, yapılan zammın 4 liraya geri çekilmesini isteyerek, şunları söyledi: “ESKİ yönetimi Kalabak Suyu’nda ciddi zam yapmıştır. Geçen yıldan bu yana iki kere zam yapılmış. Toplam zam yüzde 82'ye ulaşmıştır. Bu zam oranına ulaşabilecek bir maaliyet artışı olduğunu düşünmüyoruz. Diğer firmalar aynı paraya 7 litre fazla suyu evimize getirmektedir. Kalabak suyu Eskişehir'de piyasasını kaybetti. En azından 4 TL bandında tutulması gerektiğine inanıyoruz. Siz zam yaparsınız fazla kar ettiğini düşünürsünüz, ancak Kalabak Suyu’nun kaybettiği piyasayı bir daha geri alamama riski ile karşı karşıyayız. Zammın geri alınması veya 4 lira bandında tutulması gerekiyor. Yoksa ESKİ’nin ciddi kârlarından mahrum kalma gibi bir durum ile baş başa geliriz.”

İSTEMEYE İSTEMEYE ZAM

Meclis Başkanı Aydın Ünlüce, yapılan eleştirilere yanıt vererek, “ESKİ yönetiminin aynı hükümetin yaptığı gibi istemeye istemeye yaptığını biliyoruz. Sadece dolardaki fark yüzde 25 olmuş. Elektrik farkı yüzde 24 olmuş. İstemeyerek maliyet artışları Kalabak zammına yansımıştır. Ülkenin genel ekonomik durumu ile bağlantılı bir artış” şeklinde konuştu.

UCUZ MU SAĞLIKLI MI?

CHP’li Meclis Üyesi İbrahim Arslan ise, şunları söyledi: “Halkın zamları eleştirmesi kutsaldır, zamları savunmuyoruz ancak bu ülkede hayat ne yazık ki çok pahalı, halkın 3’te 2’si yoksulluk ve açlık sınırında yaşıyor, bu ülkeyi yönetiyorsanız önce halkın gelir düzeyini yükseltmeniz gerekir. Su ucuz olabilir ancak sağlıklı olması ilk koşuldur, Türkiye’de su ruhsatı alan 339 firma var bunların 144’ünün su analizi yapılmış, analizi yapılan 144 firmanın 14 tanesi artı puan alabilmiş, 7’nci sırada da Kalabak Suyu bulunmaktadır. 107 su markasının ise içinde kimyasal tespit edilmiştir. Dolayısıyla başka markalar ucuz olabilir ancak sağlıklı mıdır tartışılır.”

TARIM ARAZİLERİNİN DURUMU İÇLER ACISI

Mahmudiye Meclis üyesi Dursun Büdüş ise, tarım konusunda yaşanan sıkıntıları getirerek şöyle konuştu: "Ülkemizde sorunlar artarak devam ediyor. Gübre tohum fiyatları aldı başını gidiyor. Tarladan çıkan mahsül hak ettiği değeri görmüyor. Aradaki uçurum çiftçiyi bitirdi. TİGEM'in arazileri nadas halinde. Esenler mevkiinde bulunan 1. sınıf tarım arazilerinin bu günkü durumu içler acısı halde. Bakımsızlıktan araziyi ot basmış durumda. Yerli üretimi destekleyecek TİGEM amacına hizmet etmekten çok uzakta. Bir çok tarım ürünü ithal edilirken kamuya ait arazilerin verimsiz kullanılması kabul edilemez"

ATAMA

Toplantıda ayrıca; Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Mine Akıskalıoğlu 1. Derecede Kültür ve sosyal işler daire başkanı olması, Şenol Kara'nın ise  Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı olarak tekrar atanması oy birliği kabul edildi. Kara ayrıca 1. derece genel sekreter yardımcılığı görevini de vekaleten yürütecek.

Editör: TE Bilişim