Odunpazarı Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantıları sürüyor.

Meclis toplantısında gündem görüşülmeden önce AK Parti Meclis grup başkanı Ahmet Yapıcı bir gazetedeki köşe yazarının Odunpazarı Belediyesi ve Başkan Kazım Kurt ile ilgili yazısından’ yola çıkarak Başkan Kurt’a sorular yöneltti.

Bazı CHP’li meclis üyeleri, Yapıcı’ya  ‘her gazete   köşe yazarının yazdıklarını   meclise getirecek miyiz. Bunu soru önergesi olarak verebilirsiniz’ diye tepki gösterdi.

Yapıcı ile bazı CHP’li meclis üyelerinin sözlü sataşmalarının devam etmesi üzerine Başkan Kurt “Ben uyarı yaparım, siz soruyu bana yönelt” diyerek sataşmalara son verdi.

Bunun üzerine AKP’li Yapıcı, Başkan Kurt’a şu soruları yöneltti.

“Odunpazarı Belediyesi’ne kaç tane işçi alındı. Nisan ayından bu yana  kaç işçi işten çıkarıldı veya ayrıldı?

Belediyede çalışan memurlardan  kaç kişi kurum değiştirdi?

Önemli yerlerde görev değişiklikler yapıldı mı, eğitim ve görevleri konusunda nedir?

Daire müdürlüklerine yetkili ama sorumlu olmayan eş müdürler atandı mı?

Kültür müdürlüğüne bağlı Halk dansları neden kaldırılmıştır?“

Her köşe yazarının yazılarını   ciddiye alıp muhatap olmadıklarını belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “ Yazan yazar. Hiç kimseye bunu niye yazdın diye sorma hakkım yok. Şu ana kadar belediyeden hiçbir kimse atılmamıştır. Bunu bile bile polemik yaparak soru sorulmasına kınıyorum” diye sözlerine başlayarak başkan Kurt AK Parti Meclis grup başkanı Ahmet Yapıcı’nın sorularını şöyle yanıtladı:

“Odunpazarı Belediyesi’ne işçi alınmamıştır. Yasa bize hakkı ve yetki vermiyor. Vesayeti kaldırdığınız yasalar ile  bir belediye başkanının işçi hakkını elinden almıştır. Maalesef alamıyoruz. Sorarken de yazarken de bilerek soracaksınız soruları.

İhale alan şirketlerde çalışan hiçbir işçimiz yoktur.

Odunpazarı Belediyesi’nde 150 tane kadrolu işçi var, 1024 tane taşeron işçi. Yarattığınız istihdam bunu getirmiştir. Biz kendimiz işçi almadığımız için taşeron işçileri  çalıştırıyoruz. Temizlik işlerini başka firma, şoför hizmetlerini, park bahçe, fen işlerini başka hizmetler yapıyor. Kültür, ilaçlama hizmetlerini başka firma yapıyor. Dolayısıyla bu yaratılan sistem içinde yapabildiği hiçbir şey yoktur. Bu firmalara kaç kişi girmiştir bunu bilemiyorum.

Belediyelere ihale alan bir olay yoktur. İhaleler çoktan yapıldı. Ekim’de yeni işbaşı yapacaklar. Eski firmalar bu ihalelere giremedi. Firmalar yenilendi.

Geçen yıl temizlik ihalesi 21 milyon lira idi. Şimdi bu hizmeti ihale ile 18 milyon liraya verildi.

Önemli görevlerde yapıldı. Yeni bir başkan yardımcısı getirdik.. Burhan Bey’in döneminde müdür olduğu halde müdür yetkilerini alan arkadaşlarımızı yetkilerini iade ettik. 

Odunpazarı Belediyesi’nden  Valilik, Kamu Yatırım Başkanlığına görevlendirilmesi için memur istenmiştir ve  biz de görevlendirdik. Maaşını biz veriyoruz ama bunlar valilikte çalışıyorlar. Valiliğe teklifte bulunduk, çok istiyorsanız bunun kadrosunu size verelim dedik. Bu arkadaşlarımız sendika ile yapılan toplu iş sözleşmeden yararlanmak için dava açtılar. Odunpazarı’nda çalışmayacaksın, belediyede çalışan memurların haklarını almak için dava açacaksın.

Hiçbir müdürlüğü eş başkan eş müdürlük verilmedi. Müdürlüklerimiz gayet iyi çalışıyorlar.

Bazı köşe yazılarının dedikodularıdır. Kurumsal anlamda değişim yapan bir yönetimin bu değişiklikleri yapması kadar da doğal hakkı yoktur. Bütün müdürleri değiştirebilirdim. Başkan yardımcılarını değiştirebilirdik, kimse de ‘niye değiştiriyorsunuz’ söylemezdi. İnsan hakları ve çalışan haklarına saygımızdan dolayı bunları yapmadık. Bazı arkadaşlar ayrıldı. Ayrılanlara soracaksınız. Biz hiç kimseyi görevden ayırmadık.

Kültür hizmetlerinde çalışan hiç kimsenin işine son verilmedi. Ama Halk Dansları topluluğu kültür sarayını etkinlikler sonra şöyle bıraktılar(Çekilen fotoğrafları meclis üyelerine gösterdi). Dolapları kırdılar. Çalıştığı yere görev yaptığı kuruma saygı göstermeyen bir toplulukla çalışacak halimiz yok. ESGÜ elemanları belediye adına gösteri yapıyorlar. Yaptıktan sonra böyle yapıyorlar. Böyle arkadaşları ile çalışmayız. Bizim için sürekli çalışan kadrolu elamanımız değil. Gönül kırgınlığımızı bildirdim. Ekibin başındaki arkadaşa sordum böyle yapmamanız gerekirdi dedim. Sezon kapanışta görüştüm. Böyle çalışanlarla ilişkimiz olmaz.

Hiç bir zaman burada çalışanın aleyhine hiçbir şey olmaz. “

STRATEJİK PLAN GÖRÜŞÜLDÜ

Daha sonra Odunpazarı Belediyesi’nin 2015–2019 yılları arası stratejik plan görüşüldü.  AKP’liler rapora karşı oy kullandı.  Karşı oy gerekçelerini okuyan AKP’li Meclis Üyesi Âdem Kara, hedefler de tutarsızlıkların olduğunu belirtti.  İmkânsız hedeflerden bahsedildiğini belirten Kara, “ Rakamlar şişirilmiş. Gerçeklerle alakası yoktur. 43 mahalleyle ilgili tek bir hedef yoktur. Gerçekçi bulmadığımız için ret oyu verdik ” eleştirilerinde bulundu.

 

Eleştirilere yanıt veren Başkan Kazım Kurt ise şunları söyledi:

 “ Elbette bu planlardan tüm Eskişehir halkının mutlu olması beklenemez.  Eskişehirlilerin nasıl bir Odunpazarı beklediğini tespit etmeye çalıştık. Bizleri eleştirmelerini de istiyoruz.  Bundan çekinmiyoruz, korkmuyoruz.  Mutlu bir Odunpazarı yaratmak istiyoruz. Türkiye’ye örnek olacak bir belediye olmalıyız.” ,

 

 Ayrıca Kurt, Odunpazarı Belediyesi’ne yeni bir hizmet binası kazandıracaklarını da sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim