Eskişehir Demokrasi için Dayanışma Platformu Kanatlı AVM önünde basın açıklamamsı yapılarak OHAL’ın 15 Ocak’ta uzatılmaması, kaldırılması ve demokrasi istendi. Platform adına konuşma yapan DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, yaşanan OHAL sürecinde meclisin tamamen denetim dışı bırakıldığını söyledi.

Ayaz, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’da iddia edildiği gibi ‘Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti’ olmaktan her gün uzaklaşmaktadır. Ülkeyi yöneten kişilerin akşam aklına gelen, sabah kanun olabilmektedir. Yaz saati uygulamasından, kış lastiğine en son Taşeron işçiler kadro yasasına kadar darbe girişimiyle uzaktan yakında ilgisi olmayan hemen her konu KHK’lar ile düzenlenmektedir” dedi.

OHAL kararnamelerin, hiçbir denetime tabi olmayan keyfi bir süreç halinde götürüldüğündü bunun da hukuka aykırı olduğunu ifade eden Ayaz şunları söyledi:

“30 KHK’yle toplam 116 bin civarında kişi görevinden ihraç edildi. 10 binden fazla kişi haksız olarak yargılandıkları yeni ortaya çıkmıştır. Genel hukuk kuralları hiçe sayılarak çok sayıda şirket, sendika, dernek, basın, gazete ve TV kapatıldı. Milletvekilleri tutuklandı, belediyelere kayyum atandı. İçişleri Bakanlığı belediye başkanlarını görevden  almaktadır. En son 695-696 sayılı O HAL kararnamesinde görüldüğü gibi Taşeron işçilerin yasalarından tek tip elbiseye, Şeker Kurumunun kapatılmasından Yargıtay ve Danıştay’a atamalarına kadar bir dizi Meclis eliyle çıkarılması gereken yasal değişiklik torba KHK’lerle çıkmıştır. Meclis devre dışı bırakılmıştır.

İlimizde ise; OHAL yasasının içeriğinden faydalanarak yeni uygulamalar gündeme getirilmektedir. Basın açıklamasına yazılı başvuru, basın açıklamasına katılanlara para cezası kesmek, basın metnini önceden istemektedir. Basın açıklamasına katılan öğrenci yurttan atılmakta, kredisi kesilmektedir. Uydurma gerekçelerle stand açmak nerdeyse imkansız hale gelmektedir.

Demokrasiden, hak ve hürriyetlerden yana olan kimseyi yıldırmayacaktır. Çıkarılmak istenen yasarla muhalefet etmek demokratik tepki göstermek bu ülkede yaşayan her insanın en doğal hakkıdır. Bu sürecin uzatılması ülkeye yapılan en büyük kötülüktür. OHAL acilen kaldırılmalı, demokrasiye dönülmelidir.”

                                                                                        

Editör: TE Bilişim