Tepebaşı Belediyesi tarafından Gündüzler Hizmet Binası’nda termik santral konusunda toplantı gerçekleştirildi. Burada konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Mümkün değil, onu yaptırmayacağız. Yatacağız, öleceğiz, vuracaklar, kıracaklar ama bizi vazgeçiremeyecekler” dedi.

Gündüzler Hizmet Binasında vatandaşların konu hakkındaki görüşlerini dinleyen Ataç, “Sizin bu görüşleriniz beni çok etkiledi. Gerçekten sağlıktan tarıma, hayvancılıktan bitkiye, kuşa kadar irdelediniz. Bilinç böyle olur, tarıma sahip çıkmak böyle olur, insanlığa sahip çıkmak budur. Bu, Eskişehir’e yakışan bir tavırdır. Çok etkili şeyler konuştunuz. Gerçekten çok duygulandım. Eskişehir’imizden zaten bunu beklerdim” dedi.

“BU İNSANLIK SORUNUDUR”

“Bu AKP’nin, CHP’nin, MHP’nin sorunu değil. Bu bir insanlık sorunu” diyen Başkan Ataç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kent yıllarca Kütahya’nın gazlı, dumanlı kömürünü kokladı. 1990’ların başında Eskişehir’de müthiş bir hava kirliliği vardı. Bunun nedeni Kütahya kömürüydü. O dönemin valisi Ali Fuat Güven Vilayet Meydanına hava ölçer koydu. Herkes takip ediyordu. Bu çözüm değildi. Ani bir kararla Kütahya kömürünü sokmamaya başladı. Yollarda denetimler vardı. Sibirya kömürü ithal edilmeye başlandı. Hava kirliliğini iyi noktalara getirdi. Sonra doğalgaz ile havamız tertemiz oldu. Bu hükümet zamanında dağıtılan kalitesiz kömürler, belirli mahallelerde hala hava kirliliği yapıyor. İnsanlara kömür vereceksen, kaliteli kömür ver de havayı kirletmesin.”

Ataç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bölgeye büyük ova kararı alındı. Bu bölgeye sulama adına göletler yapıldı. Yer altı sulamaları yapıldı. Şimdi bu santral yapılıyor diye hepsi bir tarafa atılıyor. Böyle yapacaktınız da niye bu yatırımları yaptınız? Yazık değil mi milletin parasına? Para sizin umurunuzda değil ki. Belediye başkanı olarak değil, vatandaş Ahmet Ataç olarak, doktor Ahmet Ataç olarak konuşuyorum. Uraysim’e de karşı çıkmıştık. Bozan’ın arazilerini kullanacaklardır. Şimdi Uraysim’i de kaldırıyorlar. Her şey bir tarafa termik santral bir tarafa. Alpu Ovası 1. Sınıf topraklardır. Tarım arazimizin yüzde 4’ünü oluşturuyor.”

“TEPEBAŞI BELEDİYESİNİ BY-PASS ETTİLER”

Elektrik üretiminin yeterli olduğunun altını çizen Ataç, “Şu anda 84 bin megavat elektrik üretiliyor, sarf edilen 47 bin megavat. Yani fazlalık var. 2026’daki ihtiyaç 66 bin megavat. Yani 2026’da dahi şu andaki üretilen elektrik sarf edilemiyor. Nereden çıktı bu termik santral? Kime sordunuz? Eskişehirliye mi sordunuz, çiftçiye mi, işçiye mi sordunuz? Tepebaşı Belediyesi bir resmi kurumdur. Bizi by-pass ettiler. Alpu Belediyesine soruyorlar. Çünkü Alpu Belediye başkanı onlara şirin gözüküyor. Adam bir termik santral anlattı, sanki turistik tesis. Gidip ev alacağım geldi. Böyle saçma sapan bir şey olabilir mi? Senin çoluğun çocuğun yok mu, kendi sağlığın yok mu, neyi methediyorsun? Koca koca profesörler geldi Eskişehir’e. adamlar kömürü bir anlatıyor, bir arkadaşımız diyor ki ‘o kömürü yiyesim geldi’ diye. Koca profesörlere yalan söyletiyorlar. Bu toprağın kıymetini bilsinler. Alpu bölgesinde yapılan tarım ve hayvancılıktan bu şehir yaklaşık 200 milyon TL para kazanıyor. Lületaşından yaklaşık 16 milyon TL para kazanıyor.”

“ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK”

Çok net konuşan Başkan Ataç, “Buradaki bu güzellik, bu karşı çıkma, bu dik duruş bana çok büyük umut verdi. Yolumuzdan vazgeçmeyelim. Sonuna kadar dimdik duralım. Mümkün değil, onu yaptırmayacağız. Yatacağız, öleceğiz, vuracaklar, kıracaklar ama bizi vazgeçiremeyecekler” ifadelerini kullandı. Ataç’ın bu sözlerine bölge halkı, “Ölmek var dönmek yok. Ölürüz de dönmeyiz” diyerek alkışlarla yanıt verdi.

Editör: TE Bilişim