Eskişehir Olta Balıkçıları Doğal yaşamı koruma derneği) ESBALDER, (Eskişehir tatlı su olta balıkçıları doğayı ve sucul hayatı koruma derneği) ETSOBDER’in organize ettiği ve Eskişehir Kent Konseyinin katkılarıyla düzenlenen ‘ESKİŞEHİR’DE OLTA BALIKÇILIĞI VE DOĞA’ sempozyumu Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleştirildi.

Eskişehir’in biyolojik çeşitliliği, Eskişehir’in tatlı su balık çeşitliliği, Eskişehir’in balık popülasyonu, Bilinmeyen Eskişehir konuları tartışıldı.

Sempozyuma Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Eskişehir Kent Konseyi Bağımlılık Çalışma Gurubu Başkanı Fatımatüzzehra Kıraç, Eskişehir İl Toplum İlişkiler Müdürü Nihat Bahar, Tepebaşı İl Tarım ve Orman Su Ürünleri Veteriner Hekim Engin Yeşiltaş, Su ürünleri mühendisi Hıdır Çubuk, Onur Kök, Gürleyikliler dernek başkanı Halit Gürsoy, Abaf başkanı Engin Uztürk, Kasobder başkanı Rıfat Coşkun, Küsabder Başkan Yardımcısı Sait Erkaya, Bymder Başkanı Günay Sağır, başkan Yardımcısı Turgay Üna, Porsuk kulübü başkanı Ceyhun Destire, Prof. Dr. Ersin Yücel, Prof. Dr. Nihat Kıraç, Nedim Bakan, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Kütahya, Afyon gibi illerden katılan dernek başkanları, Etsobder, Esbalder üyeleri, federasyon başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etsobder Başkanı Fatih Garip ve Esbalder Başkanı Osman Demirtaş, Dernekler adına açılış konuşması yaptı. Başkan Demirtaş katılımcılara teşekkür ederek sportif amatör olta balıkçılarına bu imkanı sağlayan değerli bilgilerini paylaşan tüm akademisyenlere, Eskişehir Kent Konseyine ayrı ayrı teşekkür etti. Sonrasında Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç kısa birer konuşma yaptılar.

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy Etsobder Başkanı Fatih Garip’e, Tepebaşı Belediye başkanı Ahmet Ataç ise Esbalder Başkanı Osman Demirtaş’a programın hazırlanmasından dolayı plaket takdim etti.

Sempozyum Prof. Dr. Naime Arslan’ın Eskişehir’in biyolojik çeşitliliği, sucul ekosistemlerdeki kirlilik ve faunada etkilerinden bahsetti. Prof. Dr. Naime Arslan, biyoçeşitlilik bakımından Türkiye'nin çok zengin olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Atilla Ocak, Türkiye ve Eskişehir'in biyolojik çeşitliliği hakkında bilgiler verdi. Yeryüzündeki türleri korumak için ekosistemin korunması gerektiğini vurguladı. Biyolojik çeşitliliğin kökeninden bahseden Prof. Dr. Ocak, tüm canlı ve cansız varlıkların yıldız tozlarından oluştuğunu kaydetti. Dünya yaşının 4,5 milyar yıl olarak hesaplandığını ifade eden Prof. Dr. Ocak, daha sonra dünyanın oluşumundan bahsetti. 4,5 milyar yıl önce dünyanın koca bir okyanustan ibaret olduğunu, 4,2 milyar yıl önce de yeryüzünde yaşamın başladığını yeryüzündeki bütün canlıların aynı kökenden geldiğini söyledi.

Sempozyumun ikinci kısmında Prof. Dr. Özgür Emiroğlu’nun sunumu ile devam etti Emiroğlu ‘311 çeşit tatlı su balığı olduğunu ifade ettiğini belirterek, “Türkiye’de balıkların % 7’si endemiktir. Ben endemik olduğunu kabul etmiyorum. Balık ben Türkiyeliyim diye düşünmez. Balık, hayvan, bitki Eskişehir’de olduğunu bilmez. Siyasi sınırlar bizim için bir şey ifade etmez. Balıklar her yöreden gelmişlerdir. Biz sadece yenebilen balıklara bakıyoruz. Bilim adamı olarak biz yemediğimiz balıklara da bakıyoruz. Elektro joker ile avcılık yapıyoruz. Bu bölgelerde tatlı su balığı tek çalışan bilim adamı benim. Eskişehir’de istilacı balık oranı % 32 Eskişehir balık felaketini diğer illerden önce görecek. Güney Amerika kökenli balıktan bahsetti. Lütfen bir yerden bir yere balık taşımayın, akvaryumda ki balıkları doğal sulara atmayın. STK’lar olarak bilinçli olmalıyız’ dedi.

Öğretim Görevlisi İrfan Ongar Tarihin çok önemli mitolojik figürlerinin bu topraklardan çıktığını, ana Tanrıça Kybele’den, Kral Midas’tan, şirinlerin şapkalarından, Osman Bey’den, Mustafa Kemal Atatürk’ten, Kalabak Suyu’nun ilk elde edilmesinden, Büyük İskender, Ertuğrul Bey, Behiç Erkin’den bahseden bir sunum gerçekleştirildi.

Soru-cevap bölümünde ise katılımcıların soruları akademisyenler tarafından cevaplandırıldı.

Programın sonunda Etsobder Başkanı Fatih Garip ve Esbalder Başkanı Osman Demirtaş sempozyumun moderatörlüğünü yapan Hüseyin Güven, Prof. Dr. Naime Arslan, Prof. Dr. Atilla Ocak, Prof Dr Özgür Emiroğlu ve Öğretim Görevlisi İrfan Ongar’a katkılarından dolayı plaket /onurluk belgesi takdim etti.

Editör: TE Bilişim