Eskişehir, Mihalıççık, Beylikova, Bozan, Alpu Köyleri Karayolu İyileştirme Platformu tarafından,  ölüm yoluna dönen ‘Eskişehir- Alpu- Beylikova- Mihalıççık’ yolu üzerinde eylem yapıldı.

Platform adına açıklama yapan Hüseyin Güven, yetkililere seslerini duyurmak için toplandıklarını ve bu kez seslerini duyurmak için iddialı olduklarını söyledi.

Eyleme; adı geçen ilçe ve köylerden çok sayıda yurttaşın dışında, CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ile Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu da katıldı.

 Bu yolda son 10 yılda 600’den fazla ölümlü kaza yaşandığını belirten platform sözcüsü Güven, “Yüzlerce insan canından olurken, yüzlerce can toprağa verilirken, bu canlar bu bedenler dururken kimseler bizlerden susmamızı beklemesin” dedi.

Eskişehir Alpu Beylikova Mihalıççık Karayolları İyileştirme Platform üyeleri, sürekli adı kaza ve ölüm haberleri ile anılan Alpu yolunun bir an önce iyileştirilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Yıllardır bu yolun sevdikleri ayırdığını belirten Güven, konuşmamsında şunları söyledi:

"Yüzlerce çocuğu öksüz bırakan yoldur bu yol. Yüzlerce insan canından olurken, kimseler bizden susmamızı beklemesin.

İddia ediyoruz ki eğer bu yolu bugün Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kullansa bu ölüm oranları, bu veriler eline ulaşsa belki de bu yolu bugün trafiğe kapatır. Hiç olmadı yolda çalışma başlar ve 3 ayda tamamlanır. Sayın iktidar milletvekillerimizden bir isteğimiz olacak. Lütfen başta ulaştırma ve alt yapı bakanı Mehmet Cahit Turhan’a durumu arz edin. Lütfen seçtiğimiz 7 milletvekili bir araya gelip de bu yolu yaptırın.

Eğer ki burada 50 tane köpek çiğnense ölse Türkiye'deki hayvan hakları ayağa kalkar. Bir tek papağının boynunu sıkan adam kadar gündem olmuyorsa u ölüm yolu yazık hepimize, yazık bize.

Lütfen bu yolu yaptırın. Bir can daha gitmeden bir çocuk daha yetim-öksüz bir çok eş ersiz, erler eşsiz kalmadan lütfen bu yolu yaptırın. Bir ses belki de bir hayattır. Bir ocak daha sönmeden lütfen sayın vekillerimiz bir ses verin.

Analar-balaralar taş basmasın artık yüreklere , ağıtlar yakmasın.           

Ne zaman ki ölüm yolu bölünmüş yolu çevrilirse gelin o vakit hep birlikte övünelim, sevinelim. Bizler platform olarak  bu işin takipçisi olacağımıza kamuoyu önünde söz veriyoruz"

Yolun yapılmamasının hesabı sorulmalı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yaptığı konuşmadı buranın siyaset üstü olduğunu ancak yapılmayan işlerin hesabını sormak vatandaşın görevi ve hakkı olduuğunu söyledi.

CHP, MHP ve İYİ Parti milletvekillerinin burada olduğunu Eskişehir'in diğer milletvekillerinin de burada olması gerektiğini ifade eden Çakırözer, "Son 4 yıldır bu yolu Seyitgazi yolunun yapılması konusunda soruyorum. AK Parti milletvekillerimizinde burada olmasını beklerdim. Bu yıl neden yapılmıyor, Eskişehirlilere verilen söz niye tutulmuyor.

Herkesin 900 bin Eskişehirlinin bu sorması hakkıdır.

2017 yılında bütçede 2 bin lira konulmuş. Bu parayla bu yol yapılır mı? Halkla mı alay ediliyor?

Buranın bitmesi için Eskişehir üvey evlat konulmadan tüm Eskişehirliler adına bakandan bunun hesabını sormamız lazım" diye konuştu.

 

Daha sonra kürsüye gelen MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, bu konunun siyaset meselesinin üstünde olduğunu ve can üzerinde siyaset yapılmayacağını söyledi. Hiç kimsede bu yolun yapılmaması gibi bir düşünce olmadığını belirten Sazak, 

Bu yol yapılması gerekirdi. Bu yolun yapılması için takipçisiz. Bu yolun yapılması için bütün hareketleri yapacağız. Muhalefet iktidarı yoktur. Bunlar bir önce yapılması gerekir.

Olduğu kadar yapılacaktır. Kimse burada siyaset yapılmasın bu yollar yapılacaktır, uğraşacağız" dedi. 

Öte yandan MHP Eskişehir Milletvekili Nurullah Sazak’ın konuşması esnasında gergin anlar yaşandı. Sazak’ın “Siyaset yapmaya gelmedik buraya ama yerel iktidar belediye ile merkezi iktidar arasında yaşanan sürtüşme sonucunda yıllardır bu yol yapılamadı” sözleri üzerine vatandaşlar büyük tepki gösterdi.

İktidar milletvekilleri nerede?

Bir vatandaş, “Bugün burada biz konuşacağız, siz değil. Canlar sizden değil bizden gitti. Giden bütün canların isimlerini tek tek sayarım sana. Nerede iktidar partisinin milletvekilleri? Harun Karacan, Burhan Sakallı nerede? Neden yoklar? Eğer bu yol yapılmazsa sarayın önüne gideceğiz.  Türkiye’de bütün yollar yapıldı, bir Eskişehir kaldı” sözleri gergin anlar yaşanmasına neden oldu.

Diğer yandan bir başka bir vatandaş da Alpu Belediye Başkan Rafet Demirtaş ve Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp’in neden gerekeni yapmadığını sorarak, “Onlar buraya helikopterle mi iniyor” dedi. 

Halk yol soruna sahip çıktı

Protesto eylemine katılan İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu, halkın bu soruna sahip çıktığını belirterek, “Bu yolun problem olduğu yapılması için halk buna sahip çıkmıştır. Bu yol yapılacaktır, başka çaresi yoktur” dedi.

Konuşmaların ardından toplanan yüzlerce kişi olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilişim