Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, 2018 yılı üretim programının başladığı şu günlerde, iş güvenliği eğitimlerini ve  üretim  tatbikatlarını tamamladı.

Eskişehir Orman İşletme Müdürlüğüne ait ilk uygulama Kalabak ormanında yapıldı. Seyitgazi, Kırka, Kalabak ve Bozdağ’daki Orman işinde çalışan köylüler katıldı.

2. uygulama ise Çatacık ormanında yapıldı. Çatacık ve Mihalıççık Orman İşletmelerinin müştereken yaptığı tatbikata, Üretim işlerinde görevli personelin yanı sıra, orman işinde çalışan köylüler ve kooperatif üyeleri de katıldı. Katılımcılara verimliliği artırmak, standartlara uygunluk, kaliteli üretim, ürün zayiatlarının en aza indirilmesi, iş ve işçi güvenliği konuları anlatıldı.

3.Uygulama ise Afyonkarahisar ilinde yapıldı. Sinanpaşa Şefliği Yörükmezarı köyü yakınlarındaki eğitimde öncelikle orman işçiliğinde alınacak iş güvenliği tedbirleri gösterildi.

Tatbikatları Bölge Müdür Yardımcısı Zeki Öztürk yönetti. Katılımcılara hitaben konuşmalar yapan Sayın Öztürk İş güvenliğinin önemini vurguladı. Zeki Öztürk “Her şeyden önemlisi can ve mal emniyetini sağlamaktır. Hiçbir bedel, bir arkadaşımızın başına gelen bir kazanın karşılığı olamaz. Devletimizin, milletimizin bize emanet etmiş olduğu bu serveti hakkıyla son tüketiciye ulaştırmalıyız. Bunu yaparken de piyasanın istediği kaliteli ürünü üretmek zorundayız. Aksi takdirde piyasa ithalata yönelir. Bu da hem ülkemizin döviz kaybı hem de orman köylümüzün az kazanması anlamına gelir. 80 -100 yılda yetişen bir ağacın 1 santimetresini bile en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Tomruk, tel direk, maden direk, lif-yonga, kâğıtlık odun gibi sınıflara ayırarak piyasaya arz edeceğiz” dedi.

Yapılan uygulamada örnek olarak kesilen birkaç ağaç üzerinde; kesme, soyma ve boylama teknikleri gösterildi. Zaman zaman tartışmalı geçen tatbikatta piyasanın isteklerine göre standardizasyona da dikkat ederek kesilen ağaçtan en yüksek verimliliğin nasıl alınacağı anlatıldı.

Üretim tatbikatına İşletme Pazarlama Şube Müdürü Ramazan Yöntem, Şube Mühendisleri Nadir Perçin ve Erkan Bakar, İşletme Müdür Yardımcıları Rabiye Tuncer, Hasan Bilici, Süleyman El ve İşletme Şefleri de katıldı.

Editör: TE Bilişim