Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli, Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bir ziyaret gerçekleştirdi. Fidanlık Müdürlüğü ve Araştırma Enstitüsünde incelemelerde bulunuldu. Biyoenerji üretim tesisi ve Kayaç Parkı da yerinde görüldü.

Helikopter ile direk Orman Fidanlığına gelen Bakan Pakdemirli, burada Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan, Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof.Dr. Emine Nur Günay, Vali Özdemir Çakacak, Orman Bölge Müdürü Recep Temel ve il protokolü tarafından karşılandı. Programın ilk bölümünde orman atıkları değerlendirilerek, deneme amaçlı kurulan biyoyakıt tesisi görüldü. Uzman Murat Başar atıkların çürümesi ile ısı ve metan gazı elde edildiğini anlattı.  Tesis 18 ay boyunca 65 derece sıcak su verecek. Sonrada çürüyen atıklar gübre olarak değerlendirilecek. Biyoyakıt konusunda kendisinde çalışmaları olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı bu sistemin orman köylerinde yaşayanların ısınması amacıyla denenmesi talimatını verdi.

Daha sonra Orman Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Enstitüsüne geçildi. Burada Enstitü Müdürü Dr.Teoman Güner çalışmalar hakkında bildi verdi. Enstitüde yapılan toprak ve su analizlerinin yapım aşamalarını anlattı.

Programın devamında Yapay Jeopark olarak ta bilinen Kayaç Parkına geçildi. Projenin sorumlusu Orman Yüksek Mühendisi Dr.Nejat Çelik parkta bulunan ve toprak oluşumunun hammaddesi olan kayalar ve madenler hakkında bilgi verdi. Kayalarla tek tek ilgilenen Bakan Pakdemirli, parkın tanıtımı ve öğrencilerin hizmetine sunulması için talimat verdi. Parkta kütle şeklinde 81 ilden gelen 81 kaya ve maden bloğu bulunuyor.

Son olarak fidan üretim çalışmaları yerinde görüldü. Orman Bölge Müdürü Recep Temel ve Fidanlık Müdürü İzzet Bolatkıran katılımcılara çalışmalar hakkında bilgi aktardılar. 1700 dekar ile Türkiye’nin en büyük fidanlığı olan Eskişehir Orman Fidanlığında yaklaşık 200 türde her yıl ortalama 9 milyon adet fidan üretilmekte olduğu Bakan Pakdemirli’ye aktarıldı.

Kısa bir basın açıklaması da yapan Bakan Pakdemirli, Genel Müdür Bekir Karacabey’in nezdinde emeği geçenlere teşekkür etti ve Eskişehir’den ayrıldı.

Editör: TE Bilişim