Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, yangın sezonu öncesi Eskişehir ve Afyonkarahisar’da  yaptıkları çalışmalar ile ilgili açıklama yaptı.  Açıklamanın ardından yangın söndürme tatbikatı yapıldı. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Orman Yangın Hareket Merkezi’nde çalışanlara eğitim verildikten sonra konuyla ilgili açıklama yapan Ateş,  Müdürlük olarak orman yangınları ile mücadelede 1 Haziran tarihi itibariyle ekipleri ve ekipmanlarının hazır durumda olduğunu söyledi.

EKİPLERİMİZ 7/24 ÇALIŞMAKTADIRLAR
Yangın sezonu öncesi orman yangınları açısından riskli olan köylerde bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapıldığını dile getiren Ateş, “Yine sezon öncesi araç ve gereçlerin bakımı tamamlandı, söndürmede kullanılan alet ve ekipmanların eksikleri giderildi. Sorumluluğumuz içinde, Eskişehir ilinde 410 bin hektar, Afyonkarahisar ilinde 220 bin hektar olmak üzere toplam 630 bin hektarlık bir ormanlık alan bulunmaktadır. Bu ormanların bir kısmı yangına 1. derecede hassas, bir kısmı da 2. derecede hassastır. Bölge Müdürlüğümüz genelinde 23 yangın gözetleme kulesi, 21 ilk müdahale ekibi ve 294 yangın söndürme işçimiz vardır. Ekiplerimiz ormanlık alanlar içerisinde konuşlandırılmış, 7/24 çalışmaktadırlar. Zor araz şartlarında hareket edebilen 21 arazöz, 12 tonluk 4 tanker arazöz, 17 İMA olarak tabir ettiğimiz ilk müdahale pikabı, 8 dozer ve 6 greyderimiz bulunmaktadır” dedi.

Son 10 yılın istatistiklerine göre Eskişehir’de 269 yangın çıktığını ve 319 hektarlık alanın zarar gördüğünü belirten Ateş şöyle konuştu: “Yıllık ortalama 27 yangın çıkmakta ve 32 hektar orman zarar görmektedir. Bu da yangın başına 1,2 hektarlık gibi oldukça cüzi bir rakama denk gelmektedir. Afyonkarahisar ilimizde ise son 10 yılda 168 yangın çıkmış ve 233 hektar alan zarar görmüştür. Ortalama ise yılda 17 adet yangın ve yangın başına yanan alan 1,4 hektardır. Bu rakamlar ekiplerimizin ne kadar hızlı hareket ettiğini ve yangına erken müdahale ettiğini göstermektedir. “
Yangınların çıkış sebebinin ihmal ve dikkatsizlik olduğuna dikkat çeken Ateş, anız ateşi, çoban ateşi, piknik ateşi ve yol kenarlarına atılan sönmemiş sigaraların da büyük  risk oluşturduğunu vurguladı.
 Açıklamanın ardından Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ormanlık alanda bulunan Orman Yangın Hareket Merkezi’nde, teyakkuz halinde köpükle yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirdi.


 
Editör: TE Bilişim