S.S Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi 70’inci Olağan Genel Kurulu büyük katılımla gerçekleştirildi. 70 bine yakın üyesi bulunan kooperatifte tek liste ile mevcut başkan Halil Ünal’ın listesi oylandı.

Kongrenin açılışında üyelere seslenen S.S Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Halil Ünal, salgının tüm dünyayı salladığını, çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini ifade ederek, “Ama bu Covid bir şey öğretti dünyaya; üreticinin, çiftçinin alın terinin ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Demek ki lüks cep telefonları bir işe yaramıyormuş, üretim olmadan olmuyormuş” diye konuştu. Tüm dünyanın iklim değişikliğine odaklandığını belirten Ünal, “Dolayısıyla kuraklık hat safhada özellikle şeker pancarı üretiminde en zor dönemi yaşıyoruz. Biz kota cezası istemiyoruz, bu konuda hassasiyet bekliyoruz” dedi.

TABAN FİYATIN 500 LİRA OLMASI KAÇINILMAZ!

Başkan Ünal şöyle konuştu: “Zor şartlarda yetiştirdiğimiz şeker pancarına Türkiye’nin diğer ucundan gelip 420  liraya pancar teslim alacağım diyen sanayiciler varken, 320 liraya bu çiftçi pancarı ekmez, taban fiyatının 500 lira olması kaçınılmazdır. Çiftçinin kara gün dostunu Toprak Mahsulleri Ofisi’ni göreve davet ediyorum. Arpamıza, buğdayımıza, mısırımıza sahip çıkmak bizim boynumuzun borcu, ancak kooperatifin gücü bir yere kadar illa ki devlet gücü ve devlet desteği, gübre çok ciddi desteklenmeli, muhakkak tarım bakanlığının el atması lazım. Üretmezsek sonumuz felaket, bir başka sıkıntı yem konusu…Şeker Yem Konya’ya kuruldu, bunun bir ayağını da Eskişehir’e kurmak için inşallah 6 ay içinde hizmetinize sunacağız. Tüm dünya iki şeyin peşinde: bir ülkenin kendi kendine yetmesi ikincisi ise verimliliği arttırmak, biz de bunun peşinde olmalıyız, ancak mazot fiyatları böyle olursa gübre böyle olursa tarımda destek olmazsa işimiz çok zor!”

HER ŞEYE DESTEK VAR PANCARA YOK!

Türk Şeker Genel Müdürü’ne de teşekkür eden Ünal şunları söyledi: “Pancar avansı tona 25 lira olmazsa yetmiyor, 17 lira avans bizi kesmiyor, çiftçi küspe iştikakları yüzde 25’lerden 17’lere geldi, yüzde 8 daha istiyoruz, her şeye destek var ama şeker pancarına yok, neden çünkü siz sanayi ürünüsünüz diyorlar, sevgili müdürüm bu sezon destekleri bekliyoruz. Desteği köylüye, üretene istiyoruz, tarla sahibine değil.”

151 MİLYON CİRO

Kooperatifin mali tablosunu da paylaşan Başkan Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: “Huzurunuza 151 milyon ciro ile geldik, Türkiye’de 31 kooperatif var yarısından çoğu maaşları ödeyemiyor, çok şükür kasasında parası olan 250 milyon liralık bir kurum olduk, para çok, hizmet çok, araç gereç çok olunca sulanan da çok oluyor ancak çiftçimiz gerekeni bugün olduğu gibi yapar. 2021’de 151 milyon 750 bin ciro hasılatı, 23 milyon kâr ile, 4 milyon kasaya konan net para ile karşınızda çıktık, bu arada yaptığımız yatırımların da borcu ödenmiş durumdadır, 23’ünde Eskişehir borsasında ödemeyi peşin yapmak kaydıyla mahsullerinizi almaya hazır bir kurumunuz var, verdiğiniz göreve layık olmaya çalışacağız. Bu hizmetleri yaparken desteğini esirgemeyen başta Eskişehir Şeker Fabrikası Müdürü’ne sendika başkanımıza, Panko Birlik’e tüm personele, tarım il müdürlüğü ve ilçe müdürlüğü personeline tarım bakanlığına ve en önemlisi siz değerli dostlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz, aramıza katılan kadınlara da ayrıca hoş geldiniz diyorum, iyi ki varlar.”

Seçim sonucunda oluşan yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: “Halil Ünal, Mustafa Dündar Ünlü, Rafet Demirtaş, Sadi Aktaş, Hasan Kırıkçı.”

Editör: TE Bilişim