Tarım Orkam-Sen Eskişehir Temsilcisi Rıza Kamek, eleştirilerde bulunarak taleplerini sıraladı. Kamek, "Covid-19’la mücadelenin olmazsa olmazı olan koruyucu aşıların yapılması, iktidarın yetkisi ve sorumluluğundadır. Tarım ve Orman Bakanlığında geç kalmış bir kararla ilk önce Sağlık Personeli olan Veteriner Hekimlerin aşılanması için öncelik hakkı sağlanmışken, 4 Mayıs günü Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünden bütün İl Müdürlükleri ve Bakanlık Merkez Teşkilatlarına gönderilen bir yazı ile “Bakanlık Bünyesinde yürütülen Bitki Sağlığı ve Karantinası çalışmaları ile bitki ve bitkisel ürün ticareti ile ilgili işlerle görevli personele” aşıda öncelik tanınacağı bildirilmiş olup, personel bilgileri istenmiştir.

Hatırlanacağı üzere Sağlık Hizmetleri Sınıfında çalışan Veteriner Hekimler için aşılama çalışmaları başlamışken, aynı işi yapan Veteriner Sağlık Teknisyenleri/Teknikerleri bu haktan mahrum bırakılmışlardır. Son olarak “Bakanlık Bünyesinde yürütülen Bitki Sağlığı ve Karantinası çalışmaları ile bitki ve bitkisel ürün ticareti ile ilgili işlerle görevli personel” için sunulan bu hak, sadece belli bir iş tanımı içerisine sıkıştırılarak işkollarımızdaki bütün emekçilerin bu haktan yararlandırılmasının engellenmesine sebep olmuştur. Gıda Denetiminde görevli olan ve her gün onlarca işyerini denetleyen Gıda Kontrolörleri başta olmak üzere birçok çalışan bahsedilen aşı önceliği hakkından mahrum bırakılmıştır.

Uyarıyoruz; Pandemi ile Mücadele ayrımcılık yapılarak yürütülemez.

Bütün Kamu Emekçileri için öncelikli olarak aşılamanın gerçekleştirilmesi talebimiz içerisinde, işkolumuzda çalışan ve meslek ayrımı, iş tanımı, statü farkı engelleri yaratılmadan işçi-memur bütün emekçilerin aşılanmasını talep ediyoruz.

Eşit işe eşit ücret talebimizin güncelliği kadar eşit işe eşit hak da talep ediyoruz. İşkolumuzda şimdilik onlu sayılarla ifade edilen ölümlerin artmasının, her gün yüzlerce yurttaşla iç içe çalışan emekçilerin hızla aşılanmasının sorumluluğuna sahip olan Bakanlık yetkililerinde olduğunu biliyor ve aşı hakkının defaatle bildirdiğimiz üzere, Tarım ve Orman İşkolundaki bütün emekçilere meslek, statü, iş tanımı ayrımı olmadan uygulanmasını bir kere daha talep ediyoruz."

Editör: TE Bilişim