Eskişehir’de pazarlarda bulunan kayıt dışı ile sokak aralarında bulunan seyyarlar ile mücadele konusunda önemli adımlar atıldı. Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerinin zabıta ekipleri ile Yaş Sebze, Meyve, Balıkçılar ve Pazarcılar Odası tarafından başlatılan sıkı denetim ile kayıt dışının tamamen önüne geçilmesi hedefleniyor.

Başlatılan denetimler hakkında bilgi veren Yaş Sebze, Meyve, Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, “Eskişehir’de bulunan pazaryerlerimizde pazartesi gününden itibaren kayıt dışına karşı ciddi bir mücadele başlattık. Odunpazarı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Tepebaşı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Yaş Sebze, Meyve, Balıkçılar ve Pazarcılar Odası olarak denetimlere başladık” dedi.

“HER KURULAN PAZARDA YÜZDE 10 KAYIT DIŞI VARDI”

Konuyla ilgili bilgi veren Çiçek, “Sadece Pazarcılar Odası üyesi olanlar pazara çıkacak, değilse çıkmayacak. Kayıt dışı kimse pazarda yer almayacak. Bu konuda pazarcı esnafımızdan ciddi şikayetler alıyorduk. Oda kaydı olmayan, vergi vermeyen adam gidip başkasının yerine açıyordu. Her kurulan pazarda en az yüzde 10 kayıt dışı oluyordu. Bunda bir denetim yoktu. Bunun önüne geçeceğiz, kararlıyız” diye konuştu.

CEZASI BÜYÜK!

“Kesinlikle artık pazarlarda kayıt dışı olmayacak” diyen Çiçek, cezai yaptırımların da olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kendi yerine başkasına sergi açtıran yer sahibine önemli yaptırımları var. Kendi yerini başkasına kayıt dışı veren esnafa kapatma cezasına kadar cezaları var. Yani kimse kimsenin yerine açamayacak. Sadece komşular birbirinin yerine açabilecek. Yani örneğin 95 numaralı pazarcı gelmediğinde onun yerine komşusu 96 numaralı esnaf açabilecek.”

SEYYARLA MÜCADELE İÇİN KRİZ MASASI KURULACAK

Seyyarla mücadele konusunda da 3 belediye ile birlikte kriz masası kurulacağını söyleyen Çiçek, “Sokaklardaki seyyar satıcılara yönelik de denetimler arttı. Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerinin zabıta ekipleri ile bir kriz masası kuracağız. Bu kriz masası ile bu konuda mücadele edeceğiz. Son dönemde seyyarlar artmaya başladı. Ne sattıkları belli değil, vatandaşlarımızı mağdur ediyorlar. Artık Eskişehir’de seyyar olmasını istemiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim