OKK Çevre Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Nezahat Telci plastik atık ithalatının yeniden serbest kalmasına tepki gösterdi. Telci, "2 Temmuz 2021 de yasaklanan plastik atık  ithalatı yeniden serbest bırakıldı.

     Plastik atık ithalatı son 16 yılda 196 kat arttı. Sadece geçen yıl ithal edilen plastik atık miktarı yaklaşık 700 BİN TON.

Türkiye kendi ülkelerinde plastik kullanımına  kısıtlama getiren Avrupa  ülkelerinin  plastik çöplüğüne  döndü. Türkiye son iki yılda Avrupa’dan en çok atık ithalatı yapan 1. Ülke. Maalesef şampiyon konumunda.

     İthal edilen  atıklardan geri dönüştürülemeyenlerin bir kısmı yakılarak, bir kısmı   yol ve dere kenarlarına, ormanlık alanlara ,yaşam alanlarına yakın yerlere atılarak  suya toprağa  karışarak  çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor.

    18 Mayıs 2021 de olumlu bir adım atılmıştı. Plastik atık ithalatına  getirilen yasak  Resmi Gazetede yayınlandı. Yasağın Yürürlüğe girme tarihi 2 Temmuz 2021

Neredeyse yürürlüğe girmeden 10 temmuz 2021 tarihli Resmi Gazetede  yeni bir Tebliğ yayınlandı ve plastik atık ithalatına  getirilen yasak geri çekildi.

Yasak yerine sıkı denetim şartı getirildi . Atıklar limandan fabrikaya gidene dek  çipli sistemle takip edilecek.

Bir hafta sonra ne değişti ne oldu da bu karar alındı?

Kendi ülkemizdeki atıklara tam olarak çözüm üretememişken, Türkiye Avrupa’nın plastik atıklarını almaya devam ederek çöp dağlarının artmasına ,suyumuzun ,toprağımızın zehirlemesine devam mı edecek? Daha da artacak olan etkilerini hepimiz yaşıyoruz zaten .

      Hiçbir denetim,  hiçbir atık kontrol mekanizması tam olarak atık ithalatı problemini çözemez. Plastik atık ithalatı tamamen yasaklanmalıdır.    

      Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Sıfır Atık politikası ile Türkiye öncelikle kendi atığını değerlendiren bir ülke olmalıdır

      Odunpazarı Kent Konseyi , Sıfır Atık projesini destekliyor tüm Çevre  Dernekleriyle ve STK lar ile işbirliği yapıyor ve  yapmaya devam edecektir.

       Doğa için ne plastik atık ithalatı kotasının düşürülmesi, ne de  sıkı denetim şartı.

       Hedef;  kendi ülkemizin atıklarını değerlendirmek ve sıfır atık ithalatı olmalıdır."

Editör: TE Bilişim