Haber: Gökhan Koçal

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Can Ayday  AFAD tarafından hazırlanan deprem haritasına göre  Eskişehir’de deprem tehlikesinin azaldığını ancak bunun denenerek tespit edilebileceğini söyledi.

AFAD tarafından yayınlanan yeni deprem haritasına göre Türkiye’nin riskli bölgeleri değişiklik gösterdi. Yeni haritada 46 ilde deprem tehlikesi azalırken, 6 ilde yükseldi. Eski haritada Türkiye topraklarının yüzde 42'si “en tehlikeli” kategoride tanımlanıyordu. Yeni haritada bu oran yüzde 17'ye düştü. 1996 yılında hazırlanan haritada binaların yüzde 44'ü “tehlikeli alanlar”da yer alırken, bu oran yüzde 26 olarak güncellendi. Haritaya göre Eskişehir’de deprem tehlikesi azaldı. AFAD’ın hazırladığı haritaya göre mahalle mahalle, sokak sokak hatta nokta atışı yapılarak binaların deprem risk derecesi öğrenilebiliyor.
 

Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday detaylı bir harita hazırlandığını aktararak, “22 yıl önce hazırlanan haritada renklerle risk alanları belirlenmişti.  Bu renklere göre derece derece deprem bölgelerini biliyorduk.   Önceki haritaya göre Eskişehir 0,3 ile 0,4g arasındaydı.Yani 2. derece deprem kuşağındaydık. Şimdiki haritaya göre  bu oran 3’ün altına düştü.  Yeni tehlike haritasına baktığımız zaman öncekinden çok farklı. Biraz daha görsellik kazanmış. Daha detaylı mahalle mahalle sokak sokak verilere bakabiliyoruz” dedi.

Ayday yeni haritanın detaylı olarak incelenmesi gerektiğini aktararak,  “Yeni hazırlanan haritaya göre Eskişehir’in deprem riski azaldı ama bu denenerek ortaya çıkacak. İyi midir kötü müdür yaşayarak göreceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim