CHP’li Çakırözer, RTÜK’ün Fox TV ve Halk TV’ye verdiği ağır cezaların seçim takvimine ayarlanmasını TBMM gündemine taşıdı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) toplumsal muhalefetin gerçekleri öğrenmek için yüksek izlenme oranları ile takip ettiği Halk Arenası ve Fox Ana Haber’in seçim öncesinde karartılmasına tepki gösterdi.

Çakırözer, “Hemen her seçim öncesinde ‘hedef gösterme’ alışkanlığının son kurbanı, gerçekçi ve muhalif yayın çizgisiyle yüksek izlenme oranlarına erişen Fox Ana Haber ve Halk Arenası’na hem ağır para cezaları hem de program durdurma yaptırımları uygulandı. RTÜK, iktidar partisinin miting meydanlarında gösterdiği hedefin uygulayıcısı, komuta merkezinin emir eri değildir” dedi.

RTÜK’ün muhalif yayınlara verdiği ağır cezaları TBMM gündemine de taşıyan Çakırözer, ağır cezaların aralık ayında kararlaştırıldığını ancak yaptırımın seçim öncesine denk getirildiğine dikkat çekerek, “Gecikmenin nedeni, yayınların 31 Mart 2019 yerel seçimlerine daha yakın tarihte durdurulması mıdır?” diye sordu.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, RTÜK’ün Fox TV ve Halk TV’ye verdiği ağır yayın durdurma cezalarına tepki gösterdi. Çakırözer ayrıca, RTÜK’ün verdiği tartışmalı cezalarla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Fox Ana Haber’e 3, Halk Arenası’na ise 8 yayın durdurma cezasının RTÜK’ün kendi tarihinde bile eşine az rastlanır ağırlıkta bir yaptırım olduğunu belirten Çakırözer, “Fox TV’de yayımlanan Ana Haber Bülteni ve Halk TV’de yayımlanan Halk Arenası programları toplumsal muhalefetin bilgi alma hakkına hizmet eden, doğru haber alma hakkını ise toplumun tüm kesimlerine sunmayı amaçlayan yayınlar. Zaten bu yüzden de ülke genelinde yüksek izlenme oranlarına ulaşabiliyorlar” dedi.

RTÜK EMİR ADDETTİ

Bu yayınlardaki eleştiri sınırları içinde kabul edilebilecek bazı sözlerin kendisini hedef aldığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından sert bir şekilde eleştirildiğini, “Haddini bil haddini. Bilmezsen haddini, bu millet patlatır enseni”sözleri ile hedef göstermeye kadar vardığını anımsatan Çakırözer, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı’nın kendisi ile ilgili en ufak bir eleştiriye tahammül gösterememesinin son örneği Fox TV ve Halk TV  için alınan ağır yaptırım kararları oldu. Hemen her seçim öncesinde kendini gösteren ‘hedef gösterme’ alışkanlığının son kurbanı, gerçekçi ve muhalif yayın çizgiziyle yüksek izlenme oranlarına erişen Fox Ana Haber ve Halk Arenası’na; hem ağır para cezaları hem de program durdurma yaptırımları uygulandı. RTÜK’ün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepkisinin ardından ‘emir addederek’ harekete geçmesi ise cezalandırma pratiğinin en hızlı örneği olarak tarihe geçti.”

RTÜK’ün Anayasal bir düzenleme ve denetleme kurulu olduğunu anımsatan Çakırözer, “RTÜK, bir siyasi partinin miting meydanlarında gösterdiği hedefin uygulayıcısı, komuta merkezinin emir eri değildir. Radyo ve televizyon yayıncılığı için denetleyici olduğu kadar düzenleyici de olması gereken ancak bu görevini de elinde iktidar sopasını tutmadan yerine getirmesi beklenen anayasal bir kurumdur” dedi.

‘GERÇEKLER YERİNE BELGESEL’

Verilen yayın durdurma cezaları için belirlenen infaz takviminin, cezanın kendisini daha da ağırlaştırdığını dile getiren Çakırözer, “Halk Arenası 1 Şubat’tan 22 Mart’a kadar, halkımızın alışık olduğu cuma günleri, halkımızın bildiği kendi saatinde karartılacak. Aynı şekilde Fox Ana Haber de 4-5-6 Şubat’ta yayımlanmayacak. Yerine  TRT’nin çekip RTÜK’ün onay verdiği bir belgesel yayınlanacak. Halka ihtiyaç duyduğu gerçekler yerine yerel seçimlere kadar zorla belgesel izletilecek” ifadelerini kullandı.

BEKLENEN NEYDİ?’

Çakırözer, “Seçim takvimine ayarlı yaptırımlara uyulmaması durumunda muhalif yayınları ile bilinen bu kanalların yayın lisansının iptaline kadar giden bir dizi yeni yaptırımın önü açılacak” dedi.

Bu ağır cezalara Aralık ayının sonunda yapılan RTÜK toplantısında CHP’li üyelerin muhalefetine karşın oy çokluğu ile imza atıldığını belirten Çıkarözer, “Ancak  yaptırımların uygulanma takvimi, yani yayınların ne zaman yapılmayacağı Ocak ayının sonunda belirlendi. 1 ay neden beklenildi? Bu gecikmenin nedeninin yaptırımın seçim takvimine yaklaştırılması ile ilgili olduğu şüphesi RTÜK tarafından acilen giderilmelidir. Cezadaki keyfilik, infazdaki keyfilik ile katlanmamalıdır. Tek kanallı, tek sesli medya istemiyoruz. Tek kanallı TV, tek sesli medya özlemi, amacına ulaşamayacak” dedi.

‘24 HAZİRAN ÖNCESİ KİME, NE KADAR CEZA VERİLDİ’

Çakırözer, RTÜK’ün tartışmalı cezalarını ayrıca TBMM gündemine getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çakırözer, önergesinde şu soruları yöneltti:

* RTÜK’ün 2018 yılının tamamı ve 2019 yılının ilk ayında kararını aldığı yayın durdurma cezalarının radyo ve televizyon kanallarına ve gerekçesine göre dağılımı nedir?

* RTÜK’ün 2018 yılının tamamı ve 2019 yılının ilk ayında kararını aldığı idari para cezalarının toplamı nedir? Bu cezaların radyo ve televizyon kanallarına ve gerekçesine göre dağılımı nedir?

* RTÜK’ün 24 Haziran 2018, 1 Kasım 2015 ve 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde aldığı idari yaptırım kararları nelerdir? Bu kararların radyo ve televizyon kanallarına, gerekçesine ve yaptırım türlerine göre dağılımı nasıldır?

* Fox TV ve Halk TV için son yaptırımların Aralık ayı sonundaki Üst Kurul toplantısında kararlaştırılmasına rağmen yaptırım uygulama tarihlerinin belirlenmesi için neden Ocak ayının sonu beklenmiştir? Gecikmenin nedeni, yayınların 31 Mart 2019 yerel seçimlerine daha yakın tarihte durdurulması mıdır?

Editör: TE Bilişim