Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in eşi Seyhan Büyükerşen adına Yukarısöğütönü'nde kaçak olduğu iddia edilen villa tartışmaları gündeme geldi. Bahse geçen konuyla ilgili görüşülen imar komisyon raporunda söz alan Ak Partili Mustafa Birsen, "Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in  eşinin kanuna aykırı yapılan kaçak villa için haksız, hukuksuz bir şekilde yapı kayıt belgesi alabilmek üzere 25 ekim 2018’de Çevre ve Şehirlik Müdürlüğü’ne başvurduğu, 4 bin 99 metrekare arazi üzerinde 148 metrekarelik evlerinin imar barışı kapsamında yer aldığını beyan ettiği, yani gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu basında yer aldı. Yapılan başvuruları inceleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükerşen’in, 2019’da inşa ettiği kaçak villayı, 2017 yılında yapılmış gibi gösterdiğini ortaya çıkardı. Ve yasaya aykırı beyanda bulunduğunu tespit etti. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan sayın Büyükerşen’in kaçak villası için yapı kayıt belgesini iptal etti, konuyu yargıya taşıdı ve sayın Büyükerşen’in hakkında resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak suçundan kamu davası açılmasını talep etti.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı da Büyükerşen’in atılı suçu işlediğini belirledi. Bugün geldiğimiz noktada, Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Yukarısöğütönü Mahallesi köy yerleşik imar planının getirilmesi, kaçak villayı plana sokmak ve burayı örtbas etmek için kullanılacağı endişesi bizde hasıl oldu. Siz de Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcılığı yapıyorsunuz. Şu an başkan vekili olarak, Tepebaşı Belediyesi tarafından bu konuda bir işlem yapılmış mıdır, tutanak tutulmuş mudur? Bahsettiğimiz noktalarla birlikte konuya ilişkin ret oyu vereceğimizi beyan ediyoruz” dedi.

BÖYLE BİR DURUMA NASIL DÜŞTÜ BEN ÇÖZEMEDİM

CHP'li Meclis Başkanvekili Erdoğan Aydoğmuş ise şunları söyledi; “Köy yerleşik alanı içine alınmış yerlerde tarım vasfı kalmaz. Bu yer 2016 tarihinde Köy yerleşik alanı içine alınmış. Orada tarımsal vasıf diye birşey kalmaz. O nedenle  biz plan yapıyoruz. Tarım müdürlüğünün plan yapabilirsiniz görüşü de var.

2016 yılında bahsedilen alan yerleşik alan sınırları içerisine girdi. Burada herhalde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i arkadaşları yanıltmışlar. Niçin böyle bir duruma nasıl düştü ben çözemedim. İnşaat ruhsatı alınabilecek konumda iken böyle bir duruma düşüldü bilmiyorum

Tepebaşı Belediyesi olarak tespit işlemlerini yaptık. Endişe etmeyin 3194 sayılı imar kanununu 32. ve 42. maddelerine göre işlem yapılacak. Koşulları sağlamıyorsa ruhsata bağlanamıyorsa yıkılacak. Her vatandaşa ne işlem yapıyorsak aynısı yapılacak”dedi.

CHP’li meclis üyesi Aydın Ünlüce  ise şunları kaydetti; “Sayın Büyükerşen'in eşi hakkında açılmış bir kamu davası yoktur. Teknik bir suç tipidir. Kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilmiş. İlgili kişiler hakkında suçluluğunun tespiti yönünde mahkeme tarafından verilmiş bir karar yok. Savcının bir iddiası var. Mahkemenin verdiği karar önemli. 

 Sayın Büyükerşen'in özel yardımcıları E devlet üzerinden yanlış bir beyanda bulunmuşlar. Bu nedenle oluşmuş fiili bir durum”

Editör: TE Bilişim