Eskişehir'de eski hava hastanesi, yeni Sağlık İl Müdürlüğü binası olarak kullanılan komplekste bulunan asırlık ağaçların Sağlık İl Müdürlüğü yetkilerinin, bazı ağaçların kesilmesi ve bakıma ile ilgili Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na yaptığı başvurusu "Ağaç katliam mı yapılacak?" korkusu nedeniyle sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Çevre Derneği ve ADD Başkanı Azmi Kerman, ÇYDD Başkanı Sevgi Akmen  ve diğer sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bahse konu yere giderek siyah çelenk bıraktı ve basın açıklaması yaptı.

Grubun açıklamasından önce Sağlık İl Müdürlüğü Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Dr Seyit Ahmet Güllü'nün bilgilendirmek için yaptığı konuşmada zaman zaman tansiyonun yükseldiği gözlendi.

Güllü, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca 1. grup tescilli binamızda ilgili makamlardan izinsiz olarak ağaç kesilmesi mümkün değildir. Herhangi bir ağaç kesimi yapılmamıştır. Bahçede kaldırıma ileri derecede eğim veren, kuvvetli rüzgarda devrilme riski yüksek olan, can ve mal kaybına neden olabilecek 2 adet ağaç ve bahçe içerisindeki kurumuş ve tamamen canlılığını kaybetmiş ağaçların değerlendirilmesi ve mevsimi geldiğinde bakımının yapılması için gerekli yazışmalar yapılmıştır. Konu bunan ibarettir"dedi.

Daha sonra Çevre Derneği üyeleri ve diğer STK temsilcileri siyah çelenk bırakarak tepkilerini gösterdi. Çelenk sonrası açıklama yapan Çevre Derneği Başkanı M.Sadık Yurtman şunları söyledi; " Basında çıkan haberlere göre Sağlık il Müdürlüğü;  Yunus Emre Devlet Hastanesi 2 Eylül Hizmet Binası ön bahçesindeki tescilli   70 yaşındaki çam ağaçlarını kesmek için girişimde bulunduğu yönündeki girişimleri şiddetle kınıyoruz.

Bu ağaçların kesilmek istenmesindeki amaç nedir ?

Bu konunun aydınlığa kavuşturulması için yetkililerden açıklama beklediğimizi bildiririz.

Eskişehir Çevre Derneği olarak Ağacı Sev , Yeşili Koru,  Karbon Salınımını azalt , İklim Değişikliğinin önüne geç felsefemiz doğrultusunda her türlü çevreye zarar veren girişimlerin karşısında olacağımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşırız.

Dün kömürlü termik santral  ; bugün Murat Dağı Siyanürlü çamur havuzları ve Sülemaniye Yalınlı , Dumluca mahallelerindeki 187 bin ağaç ;  Yarın   Soluduğumuz hava içtiğimiz su yaşadığımız topraklar tehdit altında….

Herkesi ;  havasına suyuna ve toprağına sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Editör: TE Bilişim