Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez, sağlık masraflarının çoğunun vatandaşın üzerine yıkıldığını belirtti.

 Sağlıktaki en büyük problemin vatandaşın problemi olduğunu söyleyen Yücel Yenilmez, “ Türkiye’de sosyal devlet işi bitmiş, SGK’da Devlet sağlık giderlerini vatandaşın üzerine yıkmış durumda. Maddi olarak vatandaş ciddi anlamda tedirgin. Eczaneden ilacı alıyor, sonra diğer eczaneye gidip benden şu kadar para aldı doğrumu almış diyor. Özel Hastanelerde de zaten dünyanın parasını ödüyor. Şöyle de bir açıklama var, bu ülkenin Başbakan Yardımcısı partisinin Odunpazarı kongresine geldi ve dedi ki, ‘Biz sağlığa dünyanın parasını veriyoruz, 5 10 lirada siz verin ne olacak’ dedi.  Dünyanın parasını veriyoruz dediği para bizim paramız, bizim vergilerimizle toplanan para. Vatandaş 20 yıl 25 yıl zaten SSK’ya pirim ödemiş. Sen o pirimin karşılığı olarak o parayı ödüyorsun. Bunları çıkıp anlatmak lazım. Sürekli her şeyi vatandaşın başına yıkmaya çalışıyorlar. Özel hastanelere %200 fark alın demek, özel hastanelere gizli zam yapmak demek ama eczanede öyle değil”dedi.

 

ECZACILARIN GELİRLERİ ECZANELERİ DÖNDÜRMÜYOR

 

Eczacıların sorunlarına da değinen Başkan Yenilmez, “Eczacıların en ciddi sorunu ekonomik sorun” diyerek, “Biz her zaman ilaç bulunabilir ve alınabilir olmalı diyorduk. İlacın bulunabilir olması eczanelerin yaygınlığıyla ilgili bir şey. Eskişehir’in her yerinde eczane var, alınabilir olması ilaçların ucuzluğuyla alakalı. Artık fiyatlar çok aşağı gitti. Eczacıların gelirleri, eczaneleri döndürebilecek şekilde değil” dedi.

 

İLAÇ FİRMALARI ARTIK TÜRKİYE’YE İLAÇ GETİRMİYOR

 

Konuyla ilgili hükümet bazında görüşmeler yapıldığını ifade eden Yenilmez, “Bunun şöyle bir tehlikesi var artık piyasada olmayan ilaç sayısı giderek artıyor. Fiyat alamadığı için ilaç firmaları artık Türkiye’ye ilaç getirmiyor. Olan ilaçları da geri çekiyorlar. Birde taban fiyat uygulaması diye bir uygulama getirdiler. En ucuz olan ilacın fiyatın belirliyor, sadece onu öder, üzerini de vatandaş verir diyor. Vatandaş bunu nasıl ödeyecek vatandaşın ödediği para zaten arttırıldı. SSK’nın bize ödediği ilaç parasından fazlasını vatandaş ödüyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim