Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, 21 Mart Down Sendromlular Farkındalık Günü nedeniyle Gökkuşağı Kafe’de çalışan down sendromlularla bir araya geldi. Down sendromlu çalışanlarla birlikte pasta kesen Köksal, her biri ile yakından ilgilendi.

Köksal burada yaptığı konuşmada, “Genç Sağlık Sen öncülüğünde bugün, down sendromlu bireylerle toplumsal bilinç yaratmak açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünerek,  bu anlamlı günde burada kardeşlerimizle birlikte olmak istedik” dedi.

“Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. Down Sendromlu bireylerin eksiği değil fazlası vardır” diyen Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Down sendromu en sık görülen genetik bozukluklardan biri ve ortalama olarak her 800 canlıdan biri down sendromlu olarak dünyaya geliyor. Tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşıyor. Ülkemiz’de  yaklaşık 70 bin down sendromlu bireyimiz mevcuttur. Down sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Her çocuk gibi down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptir. Bu özel insanların toplum tarafından fark edilmesi ve hastalık olarak görülmemesini istiyoruz. Eğer Biz gönüllerdeki engelleri yıkmazsak her şey engeldir. Ama azmettiğimiz zaman, sevdiğimiz zaman, çabaladığımız zaman hiçbir şey bize engel değildir.”

Gökkuşağı Kafe’nin buna güzel bir örnek olduğunu ifade eden Köksal, “Burada kardeşlerimizle birlikte bütün örnekleriyle gördük. Engelleri nasıl aştıklarını, nasıl başardıklarını bize gösterdiler. Ülkemiz de son dönemde yapısal dönüşümler ile hem engelli bireylerimize hem de yakınlarına sosyal anlamda olumlu düzenlemeler yapılmış, bunun bir parçası olarak da Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Çalışanları olarak bizlerde buradaki azimli kardeşlerimizin paydaşları durumundayız. Bu bağlamda; bu özel günün bir güne özgü değil, her gün hatırlanması gereken bir gün olmasını temenni ediyoruz. Unutmayalım ki gerçek dostluklar kromozom saymaz. 21 Mart Down Sendromluları Farkındalık Gününde kardeşlerimizin farkındayız ve onları tüm kalbimizle seviyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim