CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, “Sağlık çalışanlarımızın sorunlarını ve beklentilerini kamuoyu ile paylaşırken, bu süreçte göstermiş oldukları üstün gayret ve fedakarlık için, filyasyon ekiplerin de görev yapan diş hekimleri ve eczacılarımız da dahil olmak üzere hiçbir ayrım yapmadan, tüm sağlık emekçilerine, sağlık camiamıza Cumhuriyet Halk Partisi adına şükran ve minnetlerimi sunuyorum”  dedi. Dünya ve Türkiye, Kovid-19 pandemisi  nedeniyle zor bir süreçten geçerken, bunu sağlık çalışanlarının insanüstü gayretleri ile en az hasarla atlatmaya çalıştığımızı ifade eden Taşel, “Peki, sağlık çalışanlarımızın sorunları ile ilgili, bu süreçte yaşadıkları, aile ilişkileri, iş yükleri, geçim sorunları konusunda ne kadar bilgimiz var? Sağlık çalışanlarının sesine kulak vermeliyiz” diye konuştu.

Taşel açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sağlık çalışanlarının birinci görevi ve önceliği insanları sağlıklı bir şekilde yaşatmaktır. Yıllardır ülkenin her yerinde yaz, kış, gece ve gündüz demeden görev başındalar. Bina, teçhizat, kıyafet ve ulaşım zorluklarına rağmen. Mobbing ve şiddete maruz kalarak, öldürülmek korkusu ile yaşıyor, yaşatmaya çalışıyorlar. Sağlık çalışanlarının bu çabası ve gayreti hep göz ardı edildi ve edilmeye de devam ediyor. Binlerce çalışan eksiği tamamlanmıyor. Geçici görevlendirmeler devam ediyor. Aile bütünlüğü yok sayılarak, tayinlerde sıkıntılar devam ediyor. Kadrosuz çalışma ve ücret dengesizliği ekip ruhunu bozmaya devam ediyor. Fazla çalışma, fazla nöbet hala devam ediyor. Yaklaşık bir yıla yakın zamandır Kovid-19 belası nedeni ile daha fazla çalışıyor, yıpranıyor, ölüyor ve tükeniyorlar.  Bakanlık yetkililerinin kamuoyuna, sağlık çalışanlarına yüzde yüz zam yapacağız yalanı, sağlık çalışanlarının moral ve çalışma isteğini yitirilmesine neden oldu.

Alkış ve nasihat çalışan sağlıkçıları artık tatmin etmiyor. Sağlığımız için yasaklar olmalıdır, ancak, yasaklar nedeniyle ekonomik zarar gören her kesime sosyal devlet anlayışıyla, devlet destek olmalıdır.  Çaresiz kalan tüm yurttaşların talepleri de karşılanmalıdır. Görevleri gereği her zamankinden daha yoğun ve insanüstü çaba ile fazla çalışan ve yaşatmaya çalışan sağlık emekçilerinin talepleri de karşılanmalıdır.

ASLINDA TALEPLERİ ÇOK AÇIK VE NET

Kurumlarda, memur, sözleşmeli memur, sözleşmeli işçi, taşeron işçi ve olmaması gereken bir alanda işçi bulma tarafından gönderilen 3 aylık geçici işçi kadroları bulunmaktadır. Tüm çalışanlar memur kadrosuna geçirilmelidir. Kurumlardaki personel eksikliği acilen tamamlanmalıdır. Binlerce atama bekleyen sağlık çalışanı mevcuttur. 3600 ek gösterge yasası acilen çıkarılmalıdır. Sağlık çalışanlarına eşit işe, eşit ücret ödenmelidir. Bugün kadrolu sağlık çalışanları 3 farklı ücret almaktadır. Devlet memuru bordrosu ile maaş + vergi kesilen, sigorta ve emeklilik pirimi kesilmeyerek emekliliğe yansımayan ek ödeme + ay sonunda kurumun kar payından dağıtılacak olan performans ödemesi. Böyle bir ücret politikası dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Sağlık birimleri ticarethane değildir. Talepleri emekliliğe yansıyacak olan tek maaş, tek bordrodur. Bugün hiçbir sağlık çalışanı emekli olamamaktadır. Bu yanlış ücret politikası nedeniyle toplamda 4 bin 750 TL ücret alan bir hemşire emekli olduğunda aylığı 3 bin TL’ye düşmektedir. 30 yıl hizmet etmesine rağmen emekli ikramiyesi yaklaşık 120 bin TL’dir.”

Editör: TE Bilişim