DİSK’e bağlı 3 sendika yaptıkları ortak açıklamada; Tepebaşı İlçesi’nde kurulmak istenen kömürlü termik santraline karşı çıkarak, hiç kimsenin sağlıkla, gelecekle ve çevrenin güzelliği ile oynanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Birleşik Metal İş  Sendikası Eskişehir  Şube başkanı Ahmet Arı, Nakliyat İş Sendikası Eskişehir Şube başkanı Ali Özçelik ve Emekli Sen Şube Başkanı Suat Başaraner’in yaptıkları ortak açıklamaya işçilerle katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Arı, Bakanlar Kurulu’nun Alpu Ovası’nın Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamına almasından 6 ay sonra Alpu Ovası’nun 1125 hektarlık tarım alanının kömürlü termik santral yapımı ve işletmeciliği amacıyla özelleştirme ihalesi kararı çıkarıldığını söyledi.

Bir çok kurum ve kuruluşun, yapılması düşünülen termik santral ile ilgili basın açıklaması yaptıklarını, panel düzenleyip imza kampanyası başlattıklarını vurgulayan Arı, “Bizler bu mücadelenin hep içinde ve  destekçisi olduk. Yandaş,  sermaye para kazanacak diye, hiç kimenin sağlığımızla, geleceğimizle ve çevrimizin güzelliği ile oynanmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

2 gün önce 2017 yılı hava kirliliği raporunun açıklandığını ve 81 ilden sadece Eskişehir’in de bulunduğu 6 ilin partikül madde ve kükürt dioksit açısından havası standartlara uygun olduğunun belirlendiğini Arı şunları söyledi:

“Bizlerin mücadelesinin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu ispatlamış oldu. 1541 adet futbol sahası büyüklüğünde verimli tarım alanının yok olmasına neden olacak olan, yapılması düşünen termik santrali Alpu ovasını yok edecektir. 1 günde 18 bin ton kömür yakacağı(bu 1 milyon 200 bin ailenin bir günde yaktığı kömür miktarıdır), her yıl 2 milyon ton zehirli atık, ağır metal içeren baca gazları ve küller havaya, suya ve toprağa karışacaktır. Bu biz Eskişehir’de yaşayanları yanı sıra hayvanlarımızı ve bitkilerimizi zehirleyecek yok olmamıza neden olacaktır.

Bu kirli ve zehirli ava bizlerde; Kanser, Kısırlık, Koah, Alzheimer, Erken Bunama, İşitme ve Görme bozukluğuna, Erken ölüme, Anne-bebek ölümlerine, Erken doğuma, sakat doğumlara ve çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişim bozukluklarına neden olacaktır.

Son söz işçiler olarak bizler DİSK Birleşik Metal İş Sendikası, Nakliyat İş Sendikası ve Emekli Sen olarak sağlığımızın, geleceğimizin ve Eskişehir’in doğa güzelliklerimizin yok olmaması için yapılması düşünülen kömürlü termik santrale karşı olduğumuzu belirtiyoruz .”

Editör: TE Bilişim