Tüketiciyi Destekleme Derneği "Tüketicilerin Sağlık ve Güvenliğinin Korunması Perspektifinden,Sokak Hayvanlarının Yaşam ve Üremelerinin Planlanması " konulu bir panel düzenledi.

Eskişehir Sağlık Müdürlüğü Personel Hizmetleri,Destek Hizmetleri Başkanı Dr. Seydi Ahmet Güllü’nün moderatörlüğünde ; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Çoşkun ve Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler konuşmacı olarak katıldılar.

Panelin açılış konuşmasını yapan TUKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal,  Tüketiciyi destekleme derneğinin düzenlemiş olduğu tüketicilerin sağlık ve güvenliğini korunması perspektifinde  sokak hayvanlarının yaşama alanlarının ve üremlerinin planlanması konulu panel düzenlediklerini söyledi.

Yaratılmışların eko sitem içerisinde güvenlik, huzur ve reha içerisinde yaşaması yaptığının idrakinde olan insanların görevi olduğunu ifade eden Bakal, “ İşte bu panelde bu soruya cevap aramak için düzenlenmiştir. Panelimiz konuşması olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri müdürü ve Tüketiciyi Destekleme Derneğimizin İstanbul Şube Başkan yardımcısı Sayın Muhammed Nuri Coşkun davet edildi. Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri odası başkanı Sayın Mehmet Kızılinler davet edildi.  Tabi insan sağlığı hayvan sağlığı ayrılmaz bir parçası bu konuyla ilgili olarak da sağlık müdürlüğü personel hizmetleri ve destek hizmetleri başkanı Doktor Seydi Ahmet Güllü panelimizi yönetecektir. Her zaman olduğu gibi teşekkürler konuşmama devam edeceğim her zaman bu salonu bize tahsis eden kıymetli ziraat odası başkanımıza değerli katılımcılara kıymetli panelistlerimize sayın moderatörümüze çok teşekkür ederim bu panelin hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.

Moderatör Eskişehir Sağlık Müdürlüğü Personel Hizmetleri,Destek Hizmetleri Başkanı Dr. Seydi Ahmet Güllü’de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Hayvan hakları da önemli günümüzde hayvanlarla birlikte yaşadığımız şehir hayatında onların insan sağlığı ve güvenliği açısından Hayvanlarla ilgili alınması gereken tedbirler de çok önemli bir husus. Artık şehir hayatında bu vazgeçilmez bir hal aldı. Dolayısıyla bu konuyla ilgili tüketici destekleme derneğinin yapmış olduğu panel çok önemli kendilerine öncelikle teşekkür ediyorum. Kıymetli katılımcılarımız var toplantımıza iştirak eden değerli misafirlerimize de hoş geldiniz diyorum. Panelimizin sonunda katılımcılardan soru alarak cevaplamamız var. Ben bu konu da Muhammed Nuri Coşkun müdürümüzün bahsedeceği İstanbul örneğinden giderek orada yapılanlar ve yapılması gerekenler akabinde de Mehmet Kızılinler oda bu Eskişehir’de yapılanları ve yapılması gerekenleri anlattıktan sonra belki sorularla konuyu daha da açma imkânımız olacak.”

Panelist İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammed Nuri Coşkun, Tükdes’in İstanbul Şube Başkan yardımcısı olduğunu belirterek, “Fakat bir unsur daha var aynı zamanda Eskişehir Mihalıçıklıyım bunu da göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum. Yapacağım sunum iki kısımdan oluşuyor birinci kısım İstanbul Büyükşehir belediyesi olarak sahipsiz hayvanlara yönelik neler yapıyoruz. İkinci olarak da enfeksiyonlar kıs bir şekilde onlardan bahsederek sunumu bitirmek istiyorum” dedi.

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak misyonlarının insan hayvan sağlığını iyileştirmek refahı yükseltmek olduğunu ifade eden Çoşkun, “ Vizyonumuz hayvan sağlığı ve reha kapsamında yenilikçi, öncü, lider kuruluş olmak.  Sokağa uzanan sevgi eli veteriner hizmetleri olarak da sloganımız var. Toplam personel sayımız 417 bu sayının 79 veteriner hekim, yaş ortalamamız 39.3 yaptığımız faaliyetler sahipsiz hayvanlarla ilgili, tabi ki malumunuz seri bir şekilde hareket etme imkanımız yok nasıl iş yapmamızı gerektiren bize işi talip eden iki tane ana unsur var bir tanesi Büyükşehir belediyesi kanunu fakat daha da önemlisi aslı olanı 5199 sayılı 2004 yılında çıkartılan hayvanları koruma kanunu. Bu kanuna göre hayvanları sahipsiz bir hayvanı topla, aşıla, kısırlaştır, işaretle öncelikle aldığın ortama geri bırak şeklinde kanun bize emrettiği husus bu. Kötü örnek olarak iki tane örnek vermek istiyorum. Medeni olarak söylenen İngiltere’de sahipsiz bir hayvan bulunduğu zaman yedi gün bakım evinde tutuluyor. Sekizinci gün uyutulabiliyor. Almanya’da yirmi sekiz gün tutuluyor. Tabi ben bunu verirken yanlış anlaşılma olmasını istemiyorum kötü bir örnek olarak verdim. Ülkemizde yaşat ama Avrupa’da çoğunluk olarak ülkelerde yok edilmeye dayalı bir sahipsiz hayvan mücadele ediyor formatı var” şeklinde konuştu.

Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler de panelde yaptığı konuşmada şu konulara vurgu yaptı:

“Tüketici Hakları açısından sokak hayvanlarıyla alakalı standartları yükseltmenin yolu öncelikle sokaklarda yaşayan hayvanların sayısının artışının kanunlar çerçevesinde engellenmesinden geçtiğini düşünenlerdenim.

Bunun içinde;

1.Öncelikle hayvanları koruma kanununun başta yaptırımlarla alakalı maddeleri olmak üzere en kısa sürede revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çerçevede özellikle sahipli hayvanların kısırlaştırılmamaları ve terk edilmeleri başta olmak üzere tüm ihlallerin başta hapis olmak üzere en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.

2.Birinci maddeyi takiben şehrin bir bütün halinde düşünülüp yerel yönetimler sivil toplum kuruluşları ve tarım orman bakanlığının sahipli sahipsiz tüm hayvanların önce kayıt altına alınması daha sonrada kısırlaştırılmaları ile projeler geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Daha sonra katılımcıların soruları yanıtlandı.

Editör: TE Bilişim