Ali İsmail Korkmaz’ı öldürmek suçundan Kayseri 3.Ağır Ceza Mahkemesince mahkum olan ve kararı Yargıtay 1.Ceza Dairesince onanarak infaz edilen hükümlü Mevlüt Saldoğan’ı 'mağdur' kabul edilmesi üzerine Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi ve avukatları İstanbul Çağlayan Adli Yargı Adalet Komisyonu'na başvurdular.

Korkmaz Ailesi ve Ali İsmail Korkmaz Dava Komitesi Avukatları'nın yaptıkları basın açıklaması şöyle:

"Ali İsmail'i kaybettiğimiz 2013 yılından beri onun anısını yaşatma, düşlerini hayata geçirme mücadelemizin yanı sıra hepinizin bildiği gibi dört yıl süren bir de adalet mücadelesi verdik.

 Kamu görevlilerinin soruşturma sürecinden başlayarak failleri koruma, olayı örtbas etme çabalarına rağmen avukatlarımızın yoğun emekleri ve basın mensuplarının ısrarlı takibi sonucu Ali İsmail'in ölümüne neden olan dördü polis sekiz kişi yargılandı ve çeşitli düzeylerde cezalara mahkum oldu.

 Bu sanıklardan, dosyada birinci derecede fail olarak yer almış olan Mevlüt Saldoğan, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 13 yıl hapse mahkum edildi. Uygulanan indirimle bu ceza 10 yıl 10 aya düştü ve yerel mahkemenin diğer sanıklar hakkında verdiği karar gibi bu karar da Yargıtay tarafından onandı.

 Bugün Mevlüt Saldoğan'ın İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren 'Gezi Davası'na müdahil olarak kabul edilmesi gerçeğiyle karşı karşıyayız. Kendisi 30. Ağır Ceza Mahkemesi talimatıyla 28 Haziran 2019'da verdiği ifadesinde 'mesleki itibarını ve kariyerini kaybettiği' iddiasıyla şikayetçi olduğunu belirtmiş, buna karşılık 30. Ağır Ceza Mahkemesi de Saldoğan'ın davaya katılma talebini uygun görmüştür.

 Bu karar herhangi bir yargısal işlemin ötesinde anlamlar içermektedir. Bizim açımızdan 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, iki mahkemenin vermiş olduğu kararı sanığın hanesine 'mağduriyet' olarak işlemesi en basit anlamıyla bir suçlunun aklanması, en geniş anlamıyla ise yargının bir hesaplaşma aracı olarak kullanılmasıdır.

 Üzerinden yaklaşık yedi yıl geçmesine rağmen 79 ilde en az 2,5 milyon insanın katıldığı barışçıl gösterilerin haklılığı orta yerde durmaktadır. Halen Gezi'yle derdi olanların Gezi'de 'finansör' ya da 'dış mihrak' arama çabaları nafiledir. Barışçıl gösteriler karşısında keyfi güç kullanarak ölümlere yol açan kolluk kuvvetlerini mağdur olarak bu davaya dahil etmek, görevi kötüye kullanmanın ötesinde bir tutumdur. Korkarız ki bu tutum, kamu görevlilerinin karıştığı suçlarda her daim devreye giren cezasızlık zırhını bir kez daha güçlendirecek, suçluları cesaretlendirecektir.

 Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi olarak 23 Ocak 2020 tarihinde Hakimler Savcılar Kurulu'na (HSK) sunduğumuz şikayet dilekçesi ile bu kararda imzası bulunan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyet üyeleri Galip Mehmet Perk, Talip Ergen ve Barış Öztürk hakkında soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin talep edilmesini, 'kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' suçundan hüküm giymiş Mevlüt Saldoğan'ın davaya katılma kararının ise derhal kaldırılmasını istediğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu davanın sonuna dek takipçisi olacağız." 

Editör: TE Bilişim