“Eskişehir Kıymetlidir Kömürlü Termik Santral İstemiyoruz” adlı mitinge izin vermeyen Valiliğin kararını  114 kuruluş temsilcisi, “Türkiye ve Eskişehir’de ne yazık ki demokrasi ihlali, ayıbı yaşanmıştır” şeklinde yorumladı.

18 kişilik düzenleme kurulu tarafından başvuruda bulunduğunu belirten Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, yasaklamanın genel hukuk kurallarına aykırı ve siyasi bir karar olduğunu söyledi.

OHAL’in verdiği yetkilerle, sınır ötesi harekatı ve güvenlik gerekçesine sığınarak, en doğal vatandaşlık hakkı olan düşünceyi ifade etme özgürlüğüne ve demokratik haklara müdahale edildiğini belirten Ayaz, “Termik Santral protestosunu OHAL kapsamına sokmak ve sınır ötesi operasyonla alakalı bir konu haline getirmek akla ziyan bir karardır. O zaman bu kararı alan Valilik ve hükümet yetkililerine şu soruyu sormak istiyoruz. Ülkemiz böylesi zor bir süreçten geçiyorsa Termik santral yapma kararlarınızı neden durdurmuyor ve iptal etmiyorsunuz? Siz termik santral kararınızdan vazgeçmedikçe, bizler sevil toplum ve demokratik kitle örgütleri, Eskişehir’de yaşayalar olarak bu proje iptal edilinceye kadar mücadele devam edeceğiz” dedi.

İlk günden itibaren Eskişehirlilerin kömürlü termik santrali zararlarını öğrendikçe Kömürlü Termik Santrale karşı çıktıklarını vurgulayan Günay Ayaz şunları söyledi:

“Açıklama bile yapamayan, savunamayan az sayıda siyasi ve bakanlık dışında isteyen yoktur. Her seferinde milletin iradesinden bahsedenler milletin tepkisinden neden korkmaktadırlar.

Bilinmedir ki, mitingin yasaklanması bu iş bitti anlamına gelmemektedir. Biz Eskişehir Deklarasyona imza atan 114 kurum, kuruluş ve halk olarak yasal meşru ve demokratik haklarımızı kullanarak mücadeleye devam edeceğiz. Eskişehir, bu kararlı duruşu sonuna kadar gösterecektir. Havasına, toprağına, suyuna sahip çıkacaktır.

Bu şehirde yaşayacak olan bizleriz. Sizler Ankara’dan kararlar alarak, memurlarınıza uygulatarak yönetemezsiniz. Termik santralin yapılıp yapılmamasına bu şehirde yaşayanlar karar verecektir. Eskişehir insanının medeni, hoşgörülü tavrını daha fazla zorlamayın, yol yakından bu projeden vazgeçin. İptal edin.”

Editör: TE Bilişim