ESKİ Genel Kurulu’nun dünkü oturumu hararetli geçti. Şebeke suyuna getirilen yüzde 61 oranındaki zam AK Parti ve CHP grubu arasında tartışmalara neden oldu. Oturumu yöneten CHP’li Aydın Ünlüce yapılan zammı “Üzülerek yaptıklarını” söyledi.

Başkanvekili Aydın Ünlüce başkanlığında toplanan ESKİ Genel Kurulu’nda , Eskişehir Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğünün 2020-2024 yıllarına ait stratejik planı, 2020-2024 yıllarına ait yatırım programı, 2020 yılı yatırım programı, 2020 yılı performans programı ve 2020 ve izleyen iki yılın bütçesi görüşüldü.

Bütçe görüşmeleri esnasında şebeke suyuna yapılan yüzde 61 oranındaki zam AK Partili grup tarafından eleştirildi.

AK Parti adına konuşan Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam, bütçenin geneline bakıldığında günü kurtarma çabası görüldüğünü söyledi. 

CHP adına söz alan Mustafa Önder ise 2014’ten 2019’a kadar geçen 5 yılda suya toplamda yüzde 20 zam yapıldığını söyledi.

Önder, “Suya 5 yılda yüzde 20 zam yapılırken elektriğe yüzde 77, doğalgaza yüzde 80, akaryakıta yüzde 52, asgari ücrete yüzde 25 zam yapıldı. Bizim yaşam kaynağımız suya yüzde 20 zam yaptı. Komisyonda ESKİ sen makul ol zam yapma. Ama elektriğe yüzde 100 zam yapılırken makul olma. ESKİ sen yatırım yap ama zam yapma. 2014’ten 2019’a kadar olan maliyetler belli. Valla bunca zaman iyi dayanmışlar” diye konuştu.

Daha sonra söz alan AK Partili Murat Özcan da , “Şebeke suyuna ciddi oranda zam yapıldı. Bizim makul kelimemize takılmışlar ama 2’94’ten 4,40’a çıktı. Bu makul bir takam değil. Maliyetlerle ilgili de değil. 5 yılda fazla zam yapılmaması bizim engellememiz nedeniyledir. Çoğu mahallemizde kanalizasyon yok, yağmur suyu için rögar yok. 20 yıldır alt yapının üzerine bir şey koyamadık” diye konuştu.

Başkan Vekili Aydın Ünlüce ise yapılan yüzde 60 zamdan dolayı üzgün olduklarını belirterek şöyle konuştu:

“Yapılan zammı ülkede yaşananlardan ayrı tutmak imkansız. 2014-2019’da yapılması gereken normal artış yapılamamıştır. Şimdi hem yatırımlarını yapmak hem de Büyükşehir Belediyesinin yatırımını fonlamak için böyle bir artış söz konusu. Aslında CHP ve Başkan Yılmaz Büyükerşen’e daha fazla zam talebi geldi. Ancak hem başkan hem CHP grubu aman aman böyle bir ortamda daha fazla zam yapılmasını istemedik. Ama gerçekten çok üzgünüz. Yüzde 60 olması gerçekten üzdü ama Türkiye ekonomisinden bağımsız düşünmek imkansız. Güle oynaya yapılmış bir zam değil.”

ESKİ’nin gelir bütçesi 357 milyon 700 bin, gider bütçesi ise 370 milyon olarak oylandı. Bütçe tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi.

Editör: TE Bilişim