18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yıl dönümü münasebetiyle, Eskişehir Valiliği tarafından şehit aileleri ve gaziler onuruna Öğretmenevi’nde yemek verildi.

Düzenlenen yemeğe, Eskişehir Valisi Azmi Çelik ve eşi Emel Çelik, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Hava Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Önder Tuna, vali yardımcıları, askeri erkan, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve şehit aileleri katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Vali Çelik, "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yıldönümünde, bu yemek vesilesiyle bir araya gelmiş olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Bundan 102 yıl önce Çanakkale’de yazılan destanı ve o destanın tüm kahramanlarını bir kez daha hürmetle, minnetle yad eden Vali Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün 18 Mart, Çanakkale’nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür. Çanakkale, bin yıllık tarihimizin her anına damga vuran istiklâl ve istikbalimiz konusundaki kararlılığımızın, iman gücünün, çok büyük fedakarlıklarla bir kez daha teyit edildiği yerdir. ‘Biz aslında kimiz?’ sorusunun cevabını merak edenler Çanakkale’ye bakmalıdır. Orada Filistinli Ahmet’le Musullu Selahaddin’i, Sudanlı Muhammed’le Tunuslu Ali’yi, Bosnalı Murat’la Kırımlı Kemal’i ve elbette Anadolu’nun, Trakya’nın her şehrinden kahramanları görecektir. İstiklal Savaşı’nda elde edilen zaferin adeta bir ön sözü ve başlangıcı olan Çanakkale Zaferi, milletimizin tarih boyunca kazandığı en parlak zaferlerden ve en büyük kahramanlıklardan biridir. Aynı zamanda Çanakkale Zaferi, binlerce yıllık şanlı tarihe sahip milletimizin, son iki asırdır yaşadığı hüsrandan silkinişinin, adeta kendi küllerinden yeniden dirilişinin sembolüdür. Milletimizin en seçkin, en yetişmiş, en verimli nesillerini feda etme pahasına Çanakka-le’de fitilini tutuşturduğu ateş, kendimizde Kurtuluş Savaşı’nı verecek gücü bulmamız ve yeni devletimizi kurmamızla sonuçlanmıştır."

"Geçmişimizden aldığımız her dersin, geleceğimizi aydınlatan bir ışık olduğunu unutmamalıyız" diyen Vali Çelik, "Çanakkale bizim için, 102 yıl sonra da çok güçlü bir şekilde önümüzü aydınlatan derslerle doludur" şeklinde ifade etti.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un "Çanakkale Şehitlerine" adlı şiirine vurgu yapan Vali Çelik, "Dün olduğu gibi bugün de Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirinde vurguladığı gibi Bedr’in Aslanları tüm şer odaklarına karşı fedakârca ve kahramanca destan yazmaktadır. Bizlere düşen bu uğurda millî birlik ve beraberliğimizi her zamankinden daha fazla perçinlemektir. Ben inanıyorum ki yüce milletimiz millî birlik ve beraberliğini de-vam ettirdiği sürece dünyanın hiçbir gücü ona diz çöktüremeyecektir. Şunu herkesin bilmesini isteriz ki, Bir taraftan aziz şehitlerimizden aldığımız ilhamla, aynı şuur ve inançla, bize şehitlerimizden ve gazilerimizden miras kalan tüm emanetleri daha yükseklere taşıma gayreti verirken, diğer yandan bizi millet yapan yüksek değerlerimizi daima canlı tutmaya ve yüceltmeye devam edeceğiz. Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda ve terörle mücadelede vatanı, milleti ve mukaddesatı uğruna kahramanca mücadele vererek, bu uğurda canını veren aziz şehitlerimiz ve onların bizlere emaneti olan şehit aileleri ile kahraman gazilerimiz gurur ve onur kaynağımızdır. Devletimiz tüm imkanları ile sizlerin yanındadır. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıldönümünü kutluyor, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda ve terörle mücadelede kanlarını bu aziz millet ve bu kutsal topraklar için akıtmış tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimize de minnetimizi ifade ediyorum" diye belirtti.

Öte yandan Vali Çelik’in konuşmasından sonra program, İl Müftüsü Bekir Gerek’in yaptırdığı yemek duasıyla sona erdi. Vali Çelik ve eşi Emel Çelik, şehit aileleri ve gazilerle yakından ilgilenerek, onlarla bol bol sohbet etti.
Editör: TE Bilişim