Mimarlar Odası Başkanı Serdar Çavdar “Mimarlıkta birliktelik grubu” adına tekrar aday olduğunu açıkladı.

Seçimlerin 12 Ocak 2020’de yapılacağını aktaran Çavdar, 14. Dönemde, Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi olarak bir çok başarıya imza attıklarını kaydetti. Çavdar, “Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi 15. Dönem Yönetim Kurulu için seçimler yaklaşmaktadır. 12 Ocak 2020’de yapılacak 15. Dönem Seçimlerinde, dinamik ve yeni ekibimle tekrar adayız.

14. Dönemde, Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi olarak bir çok başarıya imza attık. Bunlardan bazıları; Sondan geriye doğru gidecek olursak, 16 Kasım 2019’da Endüstri 4.0 bağlamında mesleğimize ve sektöre yön vermiş ve verecek olan Uluslararası düzeyde bir “Yapı Bilgi Modellemesi – (Eskişehir BIM Kongresi 2019)” kongresini düzenledik. Kongre, Mimarlar Odası bazında Türkiye’de alanının en fazla katılımına sahip olan organizasyon olmuştur.

Ekim ayında, Mimarlık Eğitimi ile alakalı bir çalıştay düzenledik. Eskişehir özelinde olan çalıştayımıza; öğrenci, akademisyen, kamu çalışanı, serbest mimar, ücretli çalışan mimar ve TMMOB’a bağlı odalarımızdan temsilciler katılım sağladı. Mimarlık Eğitiminin şu anki durumunu ve 2050 yılına doğru vizyonunu tartıştık. Bu ay sonunda ise Ankara’da düzenlenecek olan Danışma Kurulu’na raporunu sunacağız.

Üyelerimize özel bir çok tecrübe paylaşımları Sohbetleri düzenledik. Mimarlıkta alternatif iş kollarını olduğunu üyelerimize anlatmaya çalıştık, genç üyelerimize mimarlığın nasıl yapılmasının gerekliliklerini anlatmaya çalıştık. Tecrübe paylaşımı sohbetlerimize devam da ediyoruz.

Öğrenci üyelerimizle, Türkiye genelinden katılımlar ile 3 adet girişimcilik ve tasarım kampı düzenledik. Diğer Şehirlerden de Mimarlar Odası Şube başkanlarımızın ve bizlerin mentör olduğu kamplarımızda öğrencilerimizle bir çok workshop düzenledik. Sonuncu kampımızı ise Eskişehirimizde Tepebaşı, Odunpazarı ve Seyitgazi Belediyelerimizin desteği ile Eylül ayında gerçekleştirdik. Kamp süresince öğrenciler Odunpazarı Bölgesinde tasarlanan modüler stand yarışması heyecanını yaşadılar. Sonunda ise kampta üretilen projeler, Odunpazarı Belediyesince imalatları gerçekleştirilmek üzere Sosyal Bir Proje halini alacaklar.

2 yıl boyunca Mimar Sinan Haftalarında farklı üniversitelerden davet ettiğimiz alanında uzman akademisyenler ile Mimar Sinan’ın önemini kavrayabileceğimiz sinan haftaları düzenledik.

Uluslararası Mimarlık Ödülleri Sergilerini Tepebaşı Belediyemizin desteği ile düzenledik.

Ve daha nicelerini gerçekleştirdik...

Ama en önemlisi şu ki profesyonellik adına Şubemiz bünyesinde bir Mesleki ve Bilimsel Çalışma Kurulu kurduk. İsmine de ülkemizin de en büyük dertlerinden biri olan Eğitim adını vererek “Eğitim M.B.Ç.K.” yı kurduk.

Eğitim M.B.Ç.K. kurulduğu tarihte Mimarlar Odası bazında Türkiye’nin ilklerinden olmuştur ve dahi kurulduğundan bu yana Mimarlar Odası Şubelerinin bir çoğuna örnek teşkil etmiştir.

Hatta daha kuruluş aşamalarında Eskişehir gibi küçük bir şubeye  böyle bilimsel bir çalışma grubu kurulması gereksizdir diyenler tarafından, daha 1 senesi dolmadan M.B.Ç.K. etkinliği için öneri konuşmacı ismi sunulabilmiştir.

Doğru olanı yapmışız ki, bu bizleri mutlu ediyor, onurlandırıyor...

Üyelerimize bir çok, sertifikalı / sertifikasız bilgisayar destekli tasarım eğitimleri düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz. Sertifikalı akustik uzmanlığı konusunda Şubeler bazında ilk sertifikalı eğitimi Eskişehir Şubemiz vermiştir. Bu sayede Eskişehir’de çalışan üyelerimiz akustik rapor veya proje hizmetleri verebilmektedir.

TMMOB’a bağlı diğer Odalarımız gibi Mimarlar Odası olarak da bazen imarla alakalı konularda eksik kaldık. Bunun temel sebebi ise artık anlam veremediğimiz belki de inşaat sektörünü yavaşlatmak adına sık sık yapılan yönetmelik değişiklikleri ve bu değişikliklerin tek elden yapılmasıdır. Bir diğer sebebi de imar komisyonlarının profesyonel üyelerden oluşmamasıdır.

Geçtiğimiz günlerde Yapı Denetimler ve Belediyelerimizin temsilcileri ile şubemizde imar ile alakalı bir toplantı gerçekleştirdik. Yeni yıl ile gelecek olan bir takım yönetmelik değişikliklerine karşı meslektaşlarımızın ve sektörün sekteye uğramaması adına olumlu yönde hep birlikte kararlar aldık.

Ülkemizin de son iki yıldır özellikle inşaat sektöründe ciddi bir ekonomik sıkıntıdan geçtiğinin farkındayız. Bu konuda Eskişehir Ticaret Odası ile de bir çok görüşmelerimiz olmuştur.

Geçtiğimiz hafta otopark yönetmeliği konusunda yaptığımız toplantının sonucunda,önerilerimizi basın aracılığıyla yakın zamanda paylaşarak bu yönetmelik değişikliğinin belediyelerce iller bazında değerlendirilmesini aksi halde A’dan Z’ye tüm inşaat sektörüne ket vuracağını belirttik.Konunun önemini ve yakın takipçisi olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz.

Taktir edersiniz ki; değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.

14. Dönem Yönetim Kurulunda 2 yıllık görevimiz boyunca bazı noktalarda bir kaç yönetim kurulu arkadaşlarımız ile ayrı düştüğümüzde olmuştur.

Bu sebeple yeni dönem için mevcut yönetimden bazı arkadaşlarımız ile yollarımızı ayırmak zorunda kaldık.15 dönemde, ekibimize yeni arkadaşların katılımıyla yolumuza devam edeceğiz. Bu arkadaşlarımızın bazıları zaten Eğitim M.B.Ç.K.’da kendini kanıtlamış genç, yetenekli ve dinamik arkadaşlarımızdır”dedi.

Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi olarak, ekip arkadaşları  ile birlikte her zaman her türlü siyasetten uzak durup, görevlerini mimarlık mesleği ve ortamı adına icra ettiklerini kaydeden Çavdar, “Yeni dönemde de yukarıdaki şiarımızdan ödün vermeden daha iyi ve daha güzeline doğru “Mimarlıkta Birliktelik Grubu” olarak tüm varımızla adayız.

14. Dönemdeki tüm çalışma arkadaşlarıma tek tek teşekkür eder, 15. Dönemdeki yeni ekibime seçim yolunda başarılar dilerim”dedi.

Çavdar, yeni ekibinde Nuri Şen, Esin Tokgöz, Ali Potaş, Fenya Uzun, Behsat Koç, Gizem Karaoğlu yer alıyor.

(MY

Editör: TE Bilişim