Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısı üzerine ülke genelinde sağlıkçılara yönelik şiddeti protesto etmek için kitlesel basın açıklamaları yapıldı.

Eskişehir Bilecik Tabip  Odası önderliğinde basın açıklaması Eskişehir Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirildi. Basın açıklamasına katılan TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, Türk Tabipleri Birliği olarak Şiddet önlemek için hazırladıkları dosyayı meclisteki tüm partilere verdikleri ve yasanın çıkması için görüşmelerde yaptığını belirterek, “Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşanmaktadır. Özellikle acil servisler şiddetin kol gezdiği, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir” dedi.

Dr. Yılmaz, sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez daha hatırlattıklarını sözlerine ekledi.

Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Akif Aladağ, sağlık çalışanlarına  yönelen şiddetin özellikle sağlıkta dönüşüm programının uygulanmaya başladığı son 15 yıldır artarak devam ettiğini belirterek, “Tüm çabalarımıza rağmen iktidarın sağlıkta şiddete yönelik hiçbir adım atmadığını üzülerek görüyoruz. Gelinen aşamada sağlıkta şiddet sağlık hizmeti sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür” dedi.

Özellikle acil servislerde şiddetin kol gezdiğini vurgulayan Dr. Aladağ şunları söyledi:

“Sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir.

Bu sorun, bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engeller hale d önüşmüştür. Bu duru; sürdürebilir, kabul edilebilir, katlanılabilir değildir. Elbette sağlıkta şiddetin toplumsal etkenleri vardır ve bunlar giderilmedikçe sağlık kuruluşlarını tam olarak güvenli ve huzurlu yerler haline getirmek olanaklı değildir.

Kuşkusuz her yıl nüfusumuzdan fazla sayıda acil servis başvurusu olmasının ve bu kışkırtılmış acil sağlık talebinin eldeki hizmet olanaklarıyla tam olarak karşılanamamasının, yurttaşların sağlık hizmet beklentisinin yapay biçimde yükseltilmesinin gelinen tabloda katkısı büyüktür.

Ancak, açık olarak görülen bir başka gerçek, kamu idaresinin sağlık kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için alması gereken özel önlemleri de almadığı veya bunların yetersiz kaldığıdır.

Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği’nin defalarca dile getirdiği sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez  daha talep ediyoruz.”

Basın açıklamasına katılan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, basın açıklamasına belediye başkanı olarak değil bir hekim olarak katıldığını belirterek, “Son yıllarda şiddet artarak sürüyor. Sağlıkta dönüşüm projesinin uygulanmaya başlaması sonrası doktorlara ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar arttı. Bu şiddet yaralanmaların yanı sıra ölümlere de neden oldu. Sadece sağlıkta değil bu şiddet eğitimde de oluyor. Veli sınıfa girerek öğretmeni dövüyor. Şiddetin önlenmesi için gerekli yasa çıkarılması gerekir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim