Efeler Özel Harekat Taburu Bölük Komutanı iken 4 Nisan 2012 tarihinde Şemdinli ilçesi Yeşilova kırsalında bölücü terör örgütü ile girdiği çatışmada şehit olan Jandarma Üsteğmen Ahmet Ozan Şarlak anısına silah arkadaşları tarafından Eskişehir’in Çifteler ilçesindeki bir lisede okuma salonu kuruldu.
Çifteler İlçe Jandarma Komutanlığı personelleri tarafından şehit Jandarma Üsteğmen Ahmet Ozan Şarlak anısına Çifteler Sami Arıel Anadolu Lisesi’nde okuma salonu yapılmasına ilişkin ilk olarak kitap toplama kampanyası başlatıldı. Kosova, Afganistan ve Bosna-Hersek’teki Barış Gücü’nde görev yapan askerler, Doğu ve Güneydoğu’da terörle mücadele eden Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve Polis Özel Hareket (PÖH) personelleri başta olmak üzere yurdun dört bir tarafından toplam 6 bin kitap geldi. Okuma salonunun eksiklerinin tamamlanmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün uygun gördüğü 3 bin 800 kitap raflardaki yerini aldı.
Şehit Jandarma Üsteğmen Ahmet Ozan Şarlak Okuma Salonu’nun yapılan açılışına, Çifteler Kaymakamı Süleyman Çelebi, Garnizon Komutanı Mehmet Ali Yılancı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ümit Türkan, şehidin annesi Gülderen Şarlak ve kardeşi Çiğdem Özedüz ile diğer ilgililer katıldı.
“EN ÇOK KİTAP OKUYANIMIZ VE YOLUMUZA IŞIK TUTANIMIZDI”
Okuma salonunun girişine öğrencilere hitaben asılan şehidin ailesi ve Kara Harp Okulu mezunlarının kaleme aldığı yazı yürekleri burktu. Yazıda, “Kurtuluş Savaşı bittiğinde, çevresindekiler Mustafa Kemal Atatürk’e savaşın bittiğini, onun çok yorulduğunu, dinlenmesi gerektiğini söylediklerinde şu tarihi cevabı almışlardır. “Hayır asıl savaş şimdi başlayacak. Bu savaş cahilliğe ve gericiliğe karşı yapılacaktır.” İşte biz bu fikirlerle çıktık yola. Şehit Jandarma Üsteğmen Ahmet Ozan Şarlak da, sporda en önce koşanımız. En çok kitap okuyanımız ve yolumuza ışık tutanımızdı. Tek sevdası vatan ve bayraktı. Biz 4 Nisan 2012’de terörle mücadele ederken evladımızı, kardeşimizi, Ozan’ımızı kaybettik. Ve onun çok sevdiği, bizim de çok sevdiğimiz vatan toprağına, al bayrağa sarıp defnettik. Onu kaybettiğimiz için çok üzüldük ama asla arkasından yas tutmadık, yas tutmak bize göre değildi. İşte o günden itibaren bizler kaybettiğimiz Ozan’ı aramaya başladık. Şuan Anadolu’nun hangi kentinde, hangi mesleği yapıyor bilmiyoruz. Bizler vurulan askerimizi tedavi edecek Doktor Ozan’ı arıyoruz, okullarda binlerce Ozan’ı yetiştirecek öğretmen Ozan’ı arıyoruz, bize son teknoloji milli silahlarımızı üretecek Mühendis Ozan’ı arıyoruz. Anlı şanlı Çanakkale zaferimizin filmini çekecek yönetmen Ozan’ımızı arıyoruz, gökyüzünde varlığı ile bize görev veren Pilot Ozan’ı arıyoruz, illeri yönetecek Vali Ozan’ı, terörle mücadele edecek Üsteğmen Ozan’ı, Ozan gibi kahramanların yaptıklarını yazacak tarihçi Ozan’ı arıyoruz, kısacası hangi mesleği yaparsa yapsın, vatanını seven, dalgalanan al bayrağımızla gurur duyan insanları arıyoruz. İşte bu okuma salonunu bu amaçla açtık ve raflarını kitaplarla doldurduk. Hakkari’de Şırnak’ta Çanakkale’de, Bosna Hersek’te, Afganistan’da görev yapan asker ağabeylerimizden, Tunceli’de Ardahan’da görev yapan polis ağabeylerimizden, vatanı uğruna göz kırpmadan şehit olan Ahmet Ozan Şarlak ağabeyinizden sizlere selamlar getirdi bu kitaplar. Bu okulda binlerce vatanını seven, ülkesi için, bayrağı için çalışacak nesiller yetişmesi dileği ile” ifadelerine yer verildi.
ŞEHİT JANDARMA ÜSTEĞMEN AHMET OZAN ŞARLAK KİMDİR?
Ahmet Ozan Şarlak 5 Ocak 1984 tarihinde Konya ili Akşehir ilçesinde doğmuştur. İlk ve orta öğretimini tamamlamasına müteakip 17 Ağustos 1999 tarihinde kuleli Askeri Lisesi’ni kazanmıştır. 4 yıllık eğitiminin ardından 2003 yılında Kara Harp Okuluna lisans eğitimi için kaydolmuştur. Kara Harp Okulu’nda çok sevdiği Jandarma sınıfını geçerek 30 Ağustos 2007 yılında Jandarma Teğmen olarak mezun olmuştur. Ankara’da bir yıl boyunca jandarma okullarına devam etmiş, ardından Foça Jandarma Komando Okulu’nda eğitim görmüş ve komando brövesi almaya hak kazanmıştır. Ahmet Ozan Şarlak Teğmen olarak ilk stajını İnebolu’da, ardından Adıyaman Kahta ilçesine atanarak burada iki yıl ilçe jandarma komutan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Adıyaman’da görev yaptığı sırada Kayseri’de paraşütçü komando eğitimini, Isparta Eğirdir’de dağcı komando eğitimini tamamlamıştır. 2011 atamaları ile Hakkari ili Yüksekova ilçesinde, Efeler Özel Harekat Taburu’na bölük komutanı olarak atanmıştır. Özel Harekat Bölük Komutanı olarak görev yaptığı esnada, 4 Nisan 2012 tarihinde Şemdinli ilçesi Yeşilova kırsalında bölücü terör örgütü ile girdiği çatışmada kahramanca şehit olmuştur. Mezarı Manavgat Hisar Mezarlığındadır. Jandarma Üsteğmen Ahmet Şarlak, geçmişi kahramanlıklarla dolu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin asil bir ferdi ve subayıdır.
Editör: TE Bilişim