Liberal Demokrat Parti Eskişehir İl Başkanı Önder Artan Somali’deki faciayla ilgili “14 Mayıs sabahına Cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciasıyla uyandık. ‘Kader’ deyip geçiştiren, ölümlere ‘güzel’ diyen, insanları ‘adetle’ sayan, karbon monoksitle gelen ölümleri öven bir zihniyet iktidarda olmasaydı, böyle bir sabaha uyanmayacak, maden işçilerimiz alın terleriyle hayatlarını kazanıp evlerine, çocuklarına ekmek götürebileceklerdi” dedi.

Artan, yaşananları, “Ancak koskoca bir halkının zekasını sistematik bir şekilde küçümseyen, iş güvenliğine ve yaşam hakkına önem vermeyen bir hükümet tarafından yönetilince, sabahları hangi felaket haberleriyle uyanacağımız belli olmuyor” diye yorumladı.  Adalet ve Kalkınma Partisi, Türk milletinin güvenliğini sağlamaktan aciz bir parti olduğunu öne süren Artan, “AK Parti iktidarda olduğu sürece sizin, bizim, annelerimizin, babalarımızın, kardeşlerimizin, eşlerimizin ve evlatlarımızın can güvenliği yoktur! Sokakta yürürken patlayan bir kamyon dolusu bomba da canımızı alabilir, madende ekmeğimizi kömürden çıkarırken bir trafo patlaması da… Bugüne kadar hayatta kalmak ise adeta bir mucize” dedi.

BAKANLAR SORUMLU

Olayın birinci sorumluları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, onurlu bir insan ve devlet adamı gibi istifa edip, adalet önünde hesap vermesini isteyen LPD İl Başkanı Önder Artan, şöyle konuştu: “Liberal Demokrat Parti, maden kazalarının iş veren tarafından madenin ve işçinin özel sigorta ile sigortalanması, ayrıca kaza tazminatlarının astronomik rakamlara çekilmesiyle sıfıra ineceğine inanmaktadır. Devlet dediğimiz sistem, denetim yapmaktan acizdir bir sistemdir. Özel sigorta zorunluluğu, bir kaza durumunda maden sahibinin canını çok yakacağından mecburen madenini evrensel standartlarda işletmek zorunda kalacaktır. Bu da madende yüksek çalışma standartlarını, işçinin emeğini ve sağlığını, madenden çıkarılan ürünleri daha yüksek değerlere ulaştıracaktır.”

Editör: TE Bilişim