Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Kaymaz’da yapımına başlanan siyanür havuzuna karşı düzenlenen basın açıklamasına katıldı. Başkan Ataç, “Siyanür havuzu kabul edilemez. Bu işin sonlanması için elimizden ne gelirse yapacağız” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, TMSF'ye bağlı kayyım yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri'nin, Sivrihisar’a bağlı Kaymaz Mahallesi’nde yapmak istediği Siyanürlü Atık Barajı için onaylanan ÇED raporunun ardından, inşaat çalışmalarına başlanması üzerine düzenlenen basın açıklamasına katıldı.

Kaymaz’da düzenlenen tepki açıklamasında Başkan Ataç’ın yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat, Eskişehir Tabip Odası Başkanı Mehmet Akif Aladağ, Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman ve STK temsilcileri bir araya geldi. Etkinlikte açıklamalar yapan katılımcılar, söz konusu tesisin yapımı ile zehirli ağır metallerin doğaya vereceği zararlara dikkat çekerek duruma tepki gösterdi.

“Elimizden ne gelirse yapacağız”

Toplantıda konuşarak siyanür havuzuna tepki gösteren Başkan Ataç da “Buraya gelirken, Kaymaz’da 90’ların başında olan altın eylemini hatırladık. O eylemlerin neticesinde altın araması ertelenmişti, yapılmamıştı.  O zaman öyle bir başarı elde edilmişti. Şimdi de öyle bir başarı edeceğiz arkadaşlar. Korona nedeniyle insanlık doğadan çekilince vahşi yaşamın bütün unsurları kendisini yeniden gösterdi. Doğayı en çok rahatsız eden şey insanoğlunun kendisi. Bugün de böyle bir konu için, devlet eli ile yapılan bir konu için buradayız. Arkadaşlar, bu işletmeyi hükümet FETÖ’cülerin elinden aldı, ama maalesef tesisi kendi eliyle yapıyor. Bu nasıl bir çelişkidir, anlaşılır gibi değil. Tabi son 20 yılda Türkiye’yi gezdiğinizde her yer delik deşik. Süllü Milletvekilimizin de söylediği gibi, yer üstünü bıraktılar ve şimdi yer altında geziyorlar. Buradaki yapılan siyanür havuzu kabul edilebilir değil. Bunun durdurulmasını sağlayacağız. Bu siyanür insanoğluna, tarıma, hayvancılığa her şeye zarar veren kimyasal bir madde. Bugün belki birtakım menfaatler uğruna bazı arkadaşlarımız görmezden geliyor ama lütfen vaz geçsinler. Çocuklarımız çok kıymetli. Torunlarımız, büyüklerimiz çok kıymetli. Bu sebeple, Kaymaz halkının var gücüyle bu mücadelede kendilerini yalnız bırakmayan doğa dostlarına destek vermeleri lazım. Siyanür havuzu kabul edilemez bir şey. Sonlanması için elimizden ne gelirse yapacağız. Böyle kritik bir dönemde sizlere sağlıklar diliyorum. İnşallah sevimli Kaymaz bölgemiz ziyan olmasın, yazık olmasın en büyük dileğim bu” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim