Eğitim Sen Eskişehir Şubesi Mali Sekreteri Fidan Güneş Gürgör, Engelli öğrencilerin bilimsel, nitelikli, insan onuruna yakışır bir ortamda eğitim almalarını istediklerini söyledi.

Ülkemizde milyonlarca engelli yurttaşın, eğitim ve istihdam başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama katılma sorunlarının pek çoğunun henüz çözüme kavuşturulamadığını vurgulayan Gürgör, “Engellilerin pek çoğu kendi başına ihtiyaçlarını giderememekte, aile fertlerine bağlı ve bakıma muhtaç durumdadır. Ülkemizde başta eğitim olmak üzere, genel ve yerel hizmetlerin planlanması ve yürütülmesi aşamalarında engelli yurttaşlar dikkate alınmamaktadır.

Eğitim Sen, engellilerin eğitimi alana yönelik özel politikalar belirlenmesini ve eğitim başta olmak üzere, tüm toplumsal yaşam alanlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunmaktadır” dedi.

Eğitim Sen Eskişehir Şubesi Mali Sekreteri Fidan Güneş Gürgör bu konuda sendikanın önerilerini şöyle sıraladı:

“Engelli öğrencilerin bilimsel, nitelikli, insan onuruna yakışır bir ortamda eğitim almalarını istemekteyiz.

Yollar, binalar, toplumsal yaşam alanları engellilerin ihtiyaçlarına uygun bir düzenlemeye kavuşturulmalı, toplum engellilere nasıl davranacağı ile ilgili bilinçlendirilmelidir.

Engellilerin lehine, onların talepleri doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır.Engellilerle ilgili her türlü eğitim, yardım ve diğer etkinlikler kamu eliyle ve kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılmalıdır.

Engelli çocukların sosyal aktivitelerini geliştirecek etkinliklere öncelik verilmelidir. Özel eğitime muhtaç çocuklar için yeterli sayıda özel eğitim öğretmeni, rehberlik uzmanı, psikolojik danışman ve yardımcı hizmet personeli kadrosu açılmalı, bu personel her yıl hizmet içi eğitimden geçirilmelidir.

Ayrıştırıcı değil, bütünleştirici bir eğitim sistemi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.Sorun sadece eğitim boyutuyla sınırlandırılmamalı, engelliler için yeni istihdam alanları yaratılmasına özen gösterilmelidir. Hiçbir koşul aranmaksızın yeni istihdam alanları açılmalı, yasal olarak engelli çalıştırmak zorunluluğu bulunan işyerlerinin denetimleri yapılarak, kurallara uymayanlar hakkında gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.”

Editör: TE Bilişim