Türk Harb İş Sendikası Eskişehir  Şube Başkanı  Hasan Atak,  işyerlerinde çalışan üyeleri A.S.Ö'nin işten atılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.   Atak, " Sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar maalesef can yakmaya devam etmektedir. Son günlerde Facebook, Twitter, İnstagram vb sosyal mecralarda yapılan özellikle muhalif paylaşımların hedef gösterilmesi sonucu soruşturmalar ve davalar açılmakta bu soruşturma ve davalar da sonuçlanmadan kişilerin iş akitleri sonlandırılmaktadır. Bunun son örneği örgütlü olduğumuz işyerimiz 1 Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde yaşanmıştır.      

          İşyerimizde çalışan üyemiz A.S.Ö hakkında sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarında “Cumhurbaşkanına Hakaret” ettiği gerekçesi ile soruşturma ve dava açılması sebep gösterilerek Milli Savunma Bakanlığınca İş akdi tazminatsız olarak sonlandırılmıştır.

            Elbette ki kişiler hukuk çerçevesinde suç işlediler ise cezalarını çekmelidirler ancak kişilerin iş akdi fesih edilirken hukuk devletinde olması gereken en temel hukuk ilkesi "bir suçtan dolayı kovuşturulan kişinin, suçluluğu mahkeme kararıyla sabit olmadıkça suçlu sayılmamasını" ifade eden  “masumiyet karinesi” çiğnenmemeli göz ardı edilmemelidir.

             Maalesef geldiğimiz noktada bu durumlar hiçe sayılmakta en ufak bir işaret emir telakki edilerek “ne olursa olsun işlem yapılma zorunluluğu” varmışçasına süreç yürütülmektedir. 

             “Cumhurbaşkanına Hakaret” elbette suçtur ancak bu suç ceza davalarının konusudur. Ve olası ceza davalarından alınacak bir mahkûmiyet kararı ancak iş sözleşmelerinin sonlandırılmasının konusu olacaktır olmalıdır. Ancak bu basit kurallar bile dikkate alınmadan, soruşturmalar, davalar bitmeden kararlar alınması ve tazminatsız işten çıkartmaların yaşanması, insanların ekmeğinden olması bizi etkilediği kadar tüm çalışma hayatı içerinde olan kişileri etkileyecektir. Bu nedenle mutlaka dikkate alınması takip edilmesi gerekli bir durumdur. Çünkü bundan sonra çalışma hayatında örnek oluşturabilecek bu uygulama tüm emekçiler için tehlike oluşturacaktır. Çalışma Hayatı içerisinde bulunan ve sosyal medyayı kullanan tüm emekçiler için bundan sonra sosyal medya hesabından yapılacak ve suç unsuru içerdiği düşünülen herhangi bir paylaşım mahkemelerce neticelendirilmeden işten atılma ve ekmeğinden olma sebebi olacaktır.

                      Sendika olarak takipçisi olacağımız, İfade etmeye çalıştığımız ve hukuki olmadığını düşündüğümüz böyle bir süreci yaşayan üyemiz A.S.Ö nın durumunun Milli Savunma Bakanlığınca tekrar incelenerek ilerde telafisi mümkün olmayacak hatalar zincirinin oluşmamasını Eskişehir Kamuoyu önünde talep ediyoruz."

Editör: TE Bilişim