Türk Büro Sen Şube Başkanı Zafer Güney, hükümet ile memur sendikaları arasında gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerini değerlendirdi.

Görüşmelerde  mutabakata varıldığını anımsatan Güney,  “2016 için memur ve memur emeklilerine toplamda yüzde 11 artış sağladıkları algısının yaratılması bir aldatmadır” dedi.

Varılan mutabakata göre memurlara 2016 yılında yüzde 6+5, 2017 yılında yüzde 3+4 artış yapılacağını belirten Zafer Güney, “ 2016 için memur ve memur emeklilerine toplamda %11 artış sağladıklarını ve bunun tarihi bir başarı olduğunu söyleyen Malum-Sen, 4,5 milyon memur ve memur emeklisini kandırmaktadır” şeklinde konuştu. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, toplu sözleşmede Gelir Vergisi oranlarının yeniden düzenlenmesini ve yüksek vergi dilimleri sebebiyle yaşanan kayıpların önlenmesini talep ettiklerini ifade eden Güney, şunları söyledi:  “Ancak, Sözde yetkili Konfederasyon ve hükümet bu konudaki taleplerimizi dikkate almayarak, memurların tıpkı 2015 yılındaki tekrar mağdur olmasına sebep olmuştur. Memura kaşık ile verilen zamların kepçeyle geri alınacağını Toplu Sözleşme görüşmeleri başladığı andan ifade ettik. Hatta tarihinde ilk defa asgari ücretlilerin de 2015 yılında Gelir Vergisi kapsamına gireceğini ve mağdur olacaklarını söyledik. Bu adaletsizliğe tepkisiz kalmamız mümkün değildir. 2017 yılı için yapılan %3+4 artışında en az yarısı Gelir Vergisi dilimlerinde yapılan artışlarla geri alınacaktır. Toplu sözleşme masasında geçmiş yılların kayıpları telafi edilmemiştir. Gelir vergisi dilimlerinde artışlar hesaba katılmamıştır. Enflasyon kadar zam aslında “sıfır” zamdır. Refah payı da eklenmemiştir. Bu sebeplerle, yapılan toplu sözleşme büyük bir fiyaskodur.”

 
Editör: TE Bilişim