T.M.M.O.B. Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi, tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Eskişehir’de yaşayanlar çok yönlü bir kentte yaşamanın keyfini çok yönlü bir yaşama sahip olarak sürerler. Bunun temel nedeni kentteki yaşam kalitesinin yüksek olması ve odağa insanı alan yaşam biçimidir. Fiziksel çevre ile sosyal yaşamın etkin bir şekilde buluşması, Eskişehir’de vücut bulur. Eskişehir kent merkezinde son yıllarda izlenen değişim, kentin mevcut kimliğinin sosyal ve ekonomik parametreler tarafından yeniden inşa edildiğini, ama bunun mevcut kentsel karakter görmezden gelinerek yapıldığını gösteriyor.

 

Eskişehir’de ES-ES nidaları ile yıllarca yankılanmış kent stadyumu taşınıyor. Kent merkezindeki stadyumun ihtiyaçları karşılama potansiyelini yitirdiği varsayılıyor ve kent merkezi dışında bir alana yeni bir stadyum inşa ediliyor. Yıkılacak olan stadyum, kent merkezinde bulunduğu konumu ile mekânsal, Eskişehirspor’a 1964’den bu yana ev sahipliği yapması nedeniyle de simgesel öneme sahip. Eskişehir Valiliği boşalacak bu alan için ön çalışmaları başlatmış durumda.

T.M.M.O.B. Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi, bu alanın kentsel tasarım problemini ulusal bir yarışmanın konusu olarak ilan ediyor ve tartışma sürecine katkıda bulunuyor: Stadyum taşındığında, bu boşluk nasıl doldurulmalı? Boşluk sadece fiziksel bir alandan mı ibaret? Eskişehir’de yaşayanların bu alana dair istekleri, basit bir yapı veya sıradan bir mimari projeyi aşıyor.

Kent halkının kentsel süreçlere dâhil olma ve kent hakkı talebi, son bir yılda olağandışı bir eylemlilikle gündemimizi dönüştürdü. Düzenlenen bu yarışma, katılımcı ve çoğulcu taleplerin vücuda gelmesi ve yerel dinamiklerin kent üzerinde öngördüğü değişimin sosyal ve kültürel bir uzlaşmaya dönüşmesi için önemli bir mecra.

TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir şubesi, Kent hayatının kalbi sayılabilecek bu önemli alanın, Mimarlar, Şehir Plancıları ve Peyzaj Mimarlarının farklı düşünce ve önerileri alınarak, sınırlı bir bakışla oluşturulan bir tasarım olma riskinden çıkarmayı hedeflemekte. Bu yarışma profesyonel ve öğrenci olmak üzere iki kategoride düzenlenen Mimarlık, Mühendislik, Şehircilik ve Kentsel Tasarım Proje Yarışmaları Yönetmeliği uyarınca serbest, ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenen bir mimari fikir projesi yarışması.

Stadyumun ardında bıraktığı boşluk, çoğulcu bir bakışla farklı vizyonların tartışılarak oluşturulduğu tasarımların senteziyle, Eskişehir’in kalbi olarak atmaya devam edecek. “

 

 

 

Editör: TE Bilişim