Eskişehir Kent Konseyi, Çevre Sağlık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen, ‘Eskişehir Sularının Geleceği’ panelinde, uzmanlar sulama sularının bazı kısımlarda toprak kanallarla taşınması nedeniyle şehrin bir yıllık su miktarı kadar kayıp olduğunu belirtirken, DSİ tarafından 2060 yılı için hazırlanan projeksiyonda, Porsuk Çayı temiz tutulduğu takdirde, 50 yıl daha yeterli olacağı sonucunun ortaya çıktığını söylediler.

            

               ‘Eskişehir Sularının Geleceği’ panelinde konuşan uzmanlar, kentin su yapısını ve yaşanan sıkıntıları ortaya koydular. ESKİ Genel Müdür Yardımcısı ve Su Arıtma Daire Başkanı Şenay Subaşı, arıtmada en son teknikleri kullanarak, suyu içilebilir standartlarda sunduklarını söyledi. Panele katılan izleyicilerin yazılı olarak sordukları soruları cevaplandıran panelistler, Porsuk Barajında şu anda bulunan suyun hiç yağmur yağmasa bile, 3 yıl yetebileceğini söylediler.

                Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Çalışma Grubu tarafından Taşbaşı Kültür Merkezinde düzenlenen "Eskişehir Sularının Geleceği" paneline, Eskişehir Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi  Özer Ülker, Kimya Mühendisi Metin Aydın, Anadolu Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Arş. Grv. Burcu Şimşek Uygun, DSİ’den Ziraat Mühendisi Hasan Karakuş, ESKİ Genel Müdürlüğü Su Arıtma Daire Başkanı Genel Müdür Yardımcısı Şenay Subaşı katıldı.

                Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy panelde yaptığı konuşmada, su konusunun Eskişehir’in  en önemli ihtiyacı olduğunu belirterek, panelle bunun ortaya çıkartılarak, kent halkının bilgisine sunulmasını amaçladıklarını söyledi. Panelin moderatörlüğünü Yük. Ziraat Mühendisi Selma Güder yaptı. İlk olarak söz alan DSİ’den Ziraat Mühendisi Hasan Karakuş, sulama kanallarının bir bölümünün toprak olması nedeniyle, Eskişehir’de kullanılan bir yıllık şebeke suyu kadarının kaybolduğunu söyledi. Anadolu Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Arş. Grv. Burcu Şimşek Uygun ise, çeşitli kuruluşlarla birlikte Porsuk Çayında yaptıkları inceleme sonuçlarını açıkladı. Araştırmalarda, Porsuk Çayının çıktığı Kütahya’dan itibaren kirletildiğini ve Eskişehir’de sanayi kuruluşlarının atıklarının da suyu kirlettiğinin saptandığını söyleyen Burcu Şimşek Uygun, “ Son yıllarda yapılan atık arıtma sistemleriyle Porsuk Eskişehir içinde yeterince temizlenmektedir” dedi.

                Eskişehir Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi  Özer Ülker, çiftçilerin yanlış sulama yapmaları nedeniyle su kayıplarının arttığını vurgulayarak,” Biz bunu önlemek için çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz” şeklinde konuştu. Panelin sonunda, izleyiciler konuşmacılara yazılı olarak sorular sordular. ESKİ Genel Müdürlüğü Su Arıtma Daire Başkanı Genel Müdür Yardımcısı Şenay Subaşı, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı  Bülent Erkul’un sorusu üzerine, “Alternatif su kaynakları konusunda, Ilıca Barajıyla alakalı bir şeyler söylemek isterdim. Fakat hukuki süreç devam etmektedir. Alternatif su konusunda inceleme ve araştırmalarımız sürüyor” dedi. Çifteler suyunun, alternatif olarak Eskişehir’e getirilmesi yönündeki soruya, Eskişehir Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi  Özer Ülker, “ Nicelik olarak, Çifteler Suyu yetersiz. Bu suyu zaten Çifteler halkı kullanıyor, getirme aşamasında yapılacak harcamaların maliyeti de çok yüksek olacak. Şu anda Eskişehir’in su ihtiyacı için yapılacak olan, Porsuk’u mümkün olduğu kadar temiz tutmak ve sulamadaki kaçak- kayıpları önlemektir” şeklinde cevap verdi.

              İzleyiciler arasında bulunun DSİ’dem emekli İnşaat Mühendisi İbrahim Akın söz alarak, 2012 yılında DSİ’nin Eskişehir’in suyu ile ilgili olarak ihaleyle projelendirilme yaptırdığını belirterek, “Sulama ve şebeke suyu ile ilgili yapılan bu planlamada 2060 yılına kadar nüfus artış hızı da hesaplanarak, bir projeksiyon sunuldu. Bu projeksiyona göre, Eskişehir’in 2065 yılına kadar sulama suyu ve şebeke suyu Porsuk Çayından karşılanabilecek. Yeter ki, Porsuk Çayı, yeterince temiz tutulsun ve korunsun” şeklinde panele katkıda bulundu.

 

 

Editör: TE Bilişim